Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Bezbjednost djece na internetu > Zašto je važno raditi backup podataka?  

Bezbjednost djece na internetu: Zašto je važno raditi backup podataka?

Title

Zašto je važno raditi backup podataka? 

Body

Kada se hard disk pokvari, a nemate rezervnu kopiju podataka koji su se nalazili na njemu, tada je uglavnom kasno, vaše podatke ćete izgubiti bespovratno. Do gubitka podataka može doći i vašom greškom.



Backup je proces u računarstvu koji se odnosi na izradu kopije podataka originalnog izvora za slučaj da se originalni izvor podataka ošteti ili izgubi. Backup podatak je važno raditi jer bi se u slučaju njihovog nepredviđenog gubitka, takve kopije iskoristile za povratak na početno stanje. Podaci mogu biti datoteke ili/i programi.

Prije početka postupka s Backup-a potrebno je izvršiti određene radnje za njegovu pripremu. Prvo je potrebno izvršiti izbor medija na kome će se vršiti Backup (npr. DVD, hard disk i sl), a zatim treba izabrati softver iz kojeg će ga vršiti i odrediti dinamiku pravljenja Backup-a

Postoji veliki broj programa koji služe za kreiranje Backup-a. Većina njih je u sklopu sistemskih alata kao što je Backup and Restore(Windows 7), a takođe se može koristiti fajl menadžer program, kao što su Windows Explorer ili Commander, koji će omogućiti pravljenje Backup-a običnim kopiranjem.

Preporučljivo je da se backup podtaka radi bar jednom mjesečno.

Expires

 
Attachments
Created at 5.5.2017 13:50  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.5.2017 13:55  by PORTAL\Administrator