Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > Igračke i didaktička sredstva za sveukupni rani razvoj i učenje kod kuće  

Inkluzivno obrazovanje novosti: Igračke i didaktička sredstva za sveukupni rani razvoj i učenje kod kuće

Title

Igračke i didaktička sredstva za sveukupni rani razvoj i učenje kod kuće 

Date Created

 

Body

•Igračka - Učimo pribor - Napravite redosljed dnevnih aktivnosti, objasnite ih đetetu, uključite da pomogne (u skladu sa njegovim mogućnostima). Kroz igru može naučiti da određenu obavezu može preuzeti i tako razviti odgovornost.



• Igračke emocije — nacrtajte na običnim malim papirima razne smajliće (na jednom srećnog, na drugom tužnog, uzbuđenog, uplašenog, pospanog, uplakanog...) Objasnite da možemo saznati kako se drugi ośećaju posmatrajući situaciju i njihovo ponašanje, naročito njihov izraz lica. Igrajte se da pravi grimase koje ste nacrtali, na svom primjeru im pokažite, takmičite se ko će bolje. Ako dijete nije verbalno, neka to bude pomoć pri komunikaciji kada mu se nešto svidi, kada ne voli određenu hranu, namjerno je ponudite da vidite da li je shvatio primjenu smajlića i tako će postepeno naučiti da da povratnu informaciju.



• Igračka – Spoji tijelo - Od kartona možete izrezati djelove tijela, pa spajati ruke, noge, glavu sa trupom. Takože, mođete nacrtati i izrezati lice: radosno, tužno, uplakano, uplašeno.... Dijete može stavljati na podlogu ono lice koje izražava kako se u trenutku ośeća.



• Igračka poligon - možete nacrtati ili oblijepiti selotejp trakom (papirna ljepljiva traka) putkokaz kuda dijete treba da prođe, označite kuda ide na jednoj nozi, kuda skače, đe treba da puzi, što da preskočiti, đe radi čučanj. Od papira izrežite stopala kako bi znalo kojom nogom i đe da zakorači, stavite prstiće, da dijete može da hoda i na prstima. Označite đe treba da uzme loptu i da baci (iza sebe, lijevo, desno, ispred), označite đe treba da nosi na glavi: plastični tanjir ili knjigu, napravite od kartona „prolaz“. Na kraju igre im na neko mjesto stavite njihovog „novog prijatelja“ kojeg ste napravili od recikliranog materijala.



• Igračka Hodalica – Izrežite podlogu u obliku stopala i na svako stopalo nalijepite različiti materijal. To može biti stiropor, sunđer, šmirgl papir, truleks krpa, pšenica (razmažite lijepak i preko njega stavite pšenicu), kukuruz, pijesak, pasulj, pirinač, vata...Možete im poređati stopice po kojima treba da gaze da stignu do cilja (npr. od kupatila do spavaće sobe kad je vrijeme za spavanje, do skrivenog predmeta...) .



• Igračka – tajanstvena kutija/čarobna vreća - Uzmite kartonsku kutiju, može neprovidna kesa. Unutra stavite stvari od različitih materijala, npr. male plišane igračke, metalnu, plastičnu i drvenu kašiku, plastičnu, staklenu čašu, vunu, manju knjigu, papir, lopticu, kockicu, nešto trouglasto. Što budete kreativniji, igra će imati više smisla i biće zanimljivija. Predmeti se u ovoj igri kriju u kutiji/kesi. Dijete treba da ih prepozna pipajući ih. Ne smije da gleda! Treba da ubaci ruku, opipa jednu igračku i objasni što je dodirnulo, od čega je napravljeno, kojeg je oblika.



• Igračka – slagalica/puzzla - na papiru nacrtajte nešto, dajte da oboji, kada završi oblijepite crtež selotejp trakom sa jedne i druge strane (da duže traje) i izrežite je makazama na nekoliko djelova. Zatim dajte đetetu da je sastavi.



• Igračka – precrtavalica - na papiru nacrtajte broj ili slovo, ili neke oblike, u široj i 3,4 cm dubokoj posudi uspite pijesak, brašno, šećer. Dijete ima zadatak da prstom nacrta u posudi isto što ste vi na papiru, nije teško, zabavno je. Ako prospe, zadatak je da očisti nered koji je napravilo.



• Igračka otiskivalica - potrebno: list, tempere, sunđeri ili povrće - kropmpir. Sunđere kao i krompir možete izdubiti i napraviti đetetu razne oblike, zatim im sipati temperu, dati da umoče i pritisnu na papir. Kada maknu sunđer viđeće što su otisnuli. Što budete kreativniji, igra će biti zanimljivija. Mogu za crtanje koristiti prste, štapiće za uši, razne četkice. Možete nacrtati šablone po kojima će prstima bockati i time vježbati finu motoriku.



• Igračka – spajalica - upotrebljavamo slamčice, perlice, dugmad, štipavice, napunjene čarapice, makarone i druge male predmete po želji. Nizanje je aktivnost koja razvija finu motoriku i povećava koncentraciju. Ovi sitni predmeti pomažu i za klasifikaciju prema obliku, boji itd. Dijete manipuliše predmetima, klasifikuje ih, stvara grupe od pojedinih predmeta, može brojati, vježbati finu motoriku.



• Tiha knjiga - Knjiga rađena od tekstila u kojoj svaka stranica donosi novu aktivnost ili set aktivnosti. Pomoću ove knjige dijete može savladati razne tehnike, poput pertlanja, kopčanja dugmadi, različitih kopčica, lijepljenje čičak trake, brojanja, učenja vremena, provlačenje trake i sl.



• Igračka od pirinča – dijete može da traži igračku, oblik.



• Igračka provlačilica – od kuhinjske krpe – izrezani oblici od krpe i kanap s dugmetom na kraju.



• Tube od kartonskog okvira, rolne od ubrusa ili toalet papira – može biti slagalica, brojalica, staza za klikere, teleskop, truba, instrument (dodajkte pirniač unutra, zatvorite otvore...)



• Igračke od pjene za brijanje – naprskajte na bilo koju površinu i dajte da dijete uživa. Dodajte štapiće, viljuške – odlična je priprema za pisanje. Preko pjene kapnuti razne boje za kolače, čačkalicom promiješati, prisloniti papir, obrisati pjenu, eto slike!



• Igračke od vode, kuhinjskog posuđa



• Igračke od špageta – slikajte skuvanim špagetama. Nanesite lijepak na papir u obliku željene slike, zalijepite špagete. Dodajte začine: kari, peršun, aleva paprika...



• Kutija za jaja – neiscrpni izvor kreacija – Kutiju od jaja iskoristite tako što ćete na unutrašnjoj strani poklopca nacrtati 10 kružića i obojati različitim bojama. Ako nemate loptice u tim istim bojama, obijite i zgužvajte papir, napravite loptice od plastelina ili pripremite manje predmete u tim bojama. Cilj je da dijete prati boje i istim redosljedom, ređa predmete u kutiju. Koristite ih za sortiranje, presipanje...



• Kuhinjski pribor kao igračka – Za vježbanje fine motorike. Oklagija može da posluži umjesto četkice. Probajte slikanje s modlama za kolače, gnječilicom za kropmpir. Koristite hvataljke, kašičice. Pleh za mafine za slikanje.



• Igračke nizalice: ljepljiva traka kao: parking, trkačka staza, školice. Set za pričanje priča na plastičnim čepovima. Čačkalice za vježbanje fine i sitne motorike ubacivanjem u male proreze, pravljenjem ježa od krompira, oivičavanjem oblika istrtanih na stiroporu, pravljenje strurkura od stiropora. Štapići za uši – napravite slagalicu od kutije od žitarica… Od makarona možete napraviti ogrlicu, ili zalijepiti na karton pa dati đetetu vezicu da provlači. Makaronu možete obojati i zadati đetetu da provlači vezicu kroz sve ili samo kroz određenu boju - ostale zaobilazi. Ili napisati brojeve da ih dijete prateći provlači vezicu. Možete iskoristiti slamčice.



• Domaći plastelin - potrebno: 1 šoljica brašna, 1 limuntus, 1 kašičica ulja, pola kašičice soli, 1 šoljica vrele vode, prehrambene boje po želji. Pomiješajte brašno, so i limunsku kiselinu mutilicom i polako ulivajte vodu, ulje i boju. Kuvajte jedan minut, istresite smjesu i premijesite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte đetetu razne modlice, čaše, oklagiju, oblike za rad. Igra smiruje, razvija finu motoriku, kreativnost, maštu, koordinaciju, govor, uči sortiranje, brojanje, upoređivanje.



• Igračka – širimo brojeve - Zajedno sa đetetom napravite žicu za veš. Od materijala koji imate pri ruci: kartonska ambalaža, papir u boji, bijeli papir koji ćete obojati, eva pjena... izrečite npr. majice koje ćete kačiti štipaljkama na žicu. Na svakoj majici ušijte ili nacrtajte različit broj dugmića (cvjetića, kružića ili nešto drugo što se dijete voli). Karton u gornjem lijevom i desnom uglu probušite i provucite kanap ili vezicu koju ćete sa zadnje strane vezati u čvor kako se ne bi izvlačila. Na karton ispod žice napišite brojeve. Majice kačite štipaljkom i uparujete broj dugmića na majici sa brojem koji je napisan na kartonu.



•Igračka – muzički instrument - u plastične flaše, staklene tegle i metalne limenke stavite isti materijal, npr. pirinač, zrna žita, spajalice za papir, kamenčići, dugmad, sjemenke... Ovo je igračka koja pomaže da dijete razlikuje zvukove. Dajte metalne i drvene kašike, metalne, drvene i plastične posude nek lupa i pronalazi određene zvukove. Dijete manipuliše, eksperimentiše različitim predmetima i sredstvima pri otkrivanju i dobijanju zvuka. Puštajte im muziku!



• Igračka - Mini doboš - potrebno: drveni/plastični štapić, karton, lijepak, parče kanapa i dvije plastične/drvene perlice. Vježbajte pokrete šaka, pjevajte, pravite koncerte i uživajte u igri.



• Igračka zvečka 1 - U plastičnu kutijicu od kinder jajeta stavite malo pirinča. Sa obije strane kutijice stavite po jednu plastičnu kašiku i zalijepite selotejpom u krug. Drške kašika takođe zalijepite trakom u donjem dijelu i možete da počnete sa zveckanjem.



• Igračka zvečka 2 - Potrebne su vam dvije papirne čaše, malo pirinča, pasulja ili kafe u zrnu ili pšenice, široka lepljiva traka i ukrasne trakice. Dno čaše probušite na par mjesta, provucite ukrasne trakice i zavežite ih sa unutrašje strane, kako se ne bi izvlačile. Ubacite pirinač, spojite dvije čaše lepljivom trakom i zveckajte.



• Igračka gitara - Gitaru možete napraviti tako što ćete iskoristiti kutiju od žitarica i tubu od ubrusa. Po sredini kutije izrežite krug da napravite otvor. Od gumice napravite žice za gitaru.



• Igračka instrument duvalica - Isjecite slamčice različite dužine. Poređajte ih po dužini, zalijepite s obje strane lepljivom trakom. Ravnu stranu slamčica prislonite na usne - duvanje proizvodi zvuk.



• Lijepak i so – probajte crteže od ova dva sastojka – daju odličan 3D efekat.



• Igračka lavirint - Jedna kutija ili stari poslužavnik nekoliko slamčica i drvenih štapića, makaze, lijepak i jedna kuglica. To je to! Poslažite slamčice tako da obrazuju stazu za lopticu i koncentracija i razmišljanje mogu da počnu kao i vježbe za motoriku šake i vizuomotornu koordinaciju.



• Igračka Dondolino - Napravite je uz pomoć rolni od potrošenih ubrusa, okruglih kartonskih tanjirića koje ćete obojiti u omiljene boje. Kako prstenovi ne bi bili suviše laki i letjeli zalijepite dva jedan na drugi - dobijate na težini i da bolje lete ka cilju. Uz ovu igračku dijete može učiti boje, da broji, vježbati koncentraciju i upornost.



• Igračka - Pogodi oblik- - Kutija (za cipele, teglica, od maslaca i slični predmeti). Makaze i nož. Papir i bojice za ukrašavanje. Predmeti po želji (čaše, poklopci, kockice, novčići, žetoni i dr.) Na poklopcu izrežite oblik u koji će dijete stavljati odgovorajaći predmet. Ovom igračkom vježbamo motoriku, vizuomotornu koordinaciju i pažnju. Uključite dijete u izradu kutije - dajte mu načina da ispolji svoju kreativnost.



•Igračka: Kišobran - slagalica - Potrebno: Karton, papir u boji (ne ljepljivi): plavi, crveni, žuti, zeleni i bijeli, olovka, makaze, ljepilo za papir. Nacrtati na bijelom papiru pet istih kišobrana sa istim brojem polja i isjeći četiri. Na postojećim poljima iscrtati tačkice koje označavaju broj (kao na kockici za društvenu igru). Isječeni peti kišobran koristiti kao šablon za izradu djelova za kišobrane od papira u boji. Napraviti kišobran od svake boje papira, iscrtati djelove kišobrana i isjeći, a na svaki dio upisati broj koji odgovara tom dijelu na primjer : - 2 ili :: - 4 itd. Tako uraditi sa kišobranima svih boja. Svaki od četiri bijela kišobrana zalijepiti na poseban karton koji je oivičen nekom od četiri preostale boje, tako da svaki kišobran “ima” svoju boju. Kako igrati: Sve isječene djelove kišobrana staviti na sredinu stola ili ispred djeteta, i uz vizuelnu percepciju oblika i boja spajati brojeve na kišobranima određenih boja okvira. Može da se igra u društvu, takmičenje ko će prvi da složi svoj kišobran.



• Igračka: Manikir - Uljepšaj me - Potrebno: Kartonska kutija ili samo karton, makaze, ljepilo oho ili topli lijepak, bundevine sjemenke, lakovi za nokte, ili tempere. Na kartonu nacrtati oblik šake i isjeći dvije. Tako isječene kartone zalijepiti na veći komad papira ili na neku tacnu, a potom dati đetetu da “nokte”(sjemenke bundeve) rasporedi po veličini. Tako raspoređene sjemenke zalijepiti i kada se osuše “spremne” su za uljepšavanje. Za lakiranje koristiti stare lakove za nokte ili tempere. Na istom modelu šaka možemo dodati i narukvicu od zrna pasulja ili nekog drugog zrnevlja i obojati po želji. Igračka je čulna, taktilna, kreativna. Dijete vježba spretnost, koordinaciju, pažnju, koncentraciju, finu motoriku, percepciju.



• Igračka badminton - zalijepite drvene štapiće na plastične tanjire, dajte da dijete naduva balone i zabava može da počne. Dijete vježba brzinu, pažnju, strpljenje, pravila, saradnju, spretnost, koncentraciju, rješavanje izazova i koordinaciju.



Expires

 
Attachments
Created at 30.3.2020 12:44  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 30.3.2020 12:44  by PORTAL\Administrator