Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > Youth Program i Specijalna olimpijada Crne Gore - JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić  

Inkluzivno obrazovanje novosti: Youth Program i Specijalna olimpijada Crne Gore - JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić

Title

Youth Program i Specijalna olimpijada Crne Gore - JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić 

Date Created

 

Body

Početkom školske 2019/20. godine JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola je uključena u projekat Specijalne olimpijade Crne Gore i Ministarstva prosvjete, uz podršku UNICEF Montenegro.

YOUTH PROGRAM se odnosi na uključivanje učenika/ca sa intelektualnim smetnjama u vannastavne aktivnosti – inkluzivni sport, volonterizam i liderstvo mladih. Cilj je da se inkluzija implementira ne samo na časovima i u nastavi, već i kroz sadržaje i aktivnosti u vannastavnom programu i da se učenici/ce sa smetnjama u razvoju budu članovi sekcija, da su ravnopravno uključeni u sadržaje koji njima odgovaraju i gdje se osjećaju prijatno i zadovoljno. Vannastavne aktivnosti su veoma važan dio obrazovanja i korisnog angažovanja učenika/ca.

Početkom oktobra 2019. program je predstavljen u Školi. Prezentaciji su prisustvovali učenici/ce koji su pokazali interesovanje za ovakav vid rada, roditelji, nastavnici/ce, psiholog i pedagog škole. Krajem oktobra 2019. organizovan je seminar i obuka za nastavnike/ce. Koordinatorka projekta Youth programa SOCG je mr Milica Kovačević, profesor fizičke kulture. Klub pod nazivom UNIFIED CLUB „Naša škola ekonomska" osnovan je 5. novembra 2019. Klub je osmišljen tako što djelujemo u više sfera: inkluzivni sport, volonterizam i liderstvo mladih.

Kampanja promocije kluba je realizovana tako što su dvije učenice, članice kluba, predstavile Klub svim učenicima Škole, sistemom od vrata do vrata, odnosno, od učionice do učionice. Reakcije i odziv su bili odlični, uključilo se 280 učenika/ca. Najveće interesovanje je bilo za volonterizam i sportske aktivnosti. Nakon promocije otpočele su aktivnosti.

SPORT:
-Fudbalska ekipa Škole je 6. novembra uključena u promociju programa „Ujedinjeni sportski timovi" (inkluzivni fudbal) Podgorica. Organizovali smo treninge dva puta sedmično, tako da je sekcija inkluzivnog sporta startovala sa radom veoma ozbiljno i predano. Povodom "Međunarodnog dana djeteta" organizovali smo fudbalsku utakmicu i naši su gosti bili fudbalski inkluzivni tim Srednje stručne škole iz Nikšića. Takođe, sa istom Školom, u susret Novoj godini, organizovali smo inkluzivni basket i utakmicu reprezentacija škola.
-Pratili smo sportska dešavanja u našem gradu: vaterpolo utakmicu Crna Gora - Ukrajina, odbojkaške utakmice ŽOK „Nikšić", kao i utakmice KK „Sutjeska“.



PRIREDBE:
-Obilježili smo „Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“ organizujući druženje, muzičku radionicu, priredbu i sportske aktivnosti u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Nikšiću.
-Uoči novogodišnjih praznika, organizovali smo priredbu posvećenu porodici, podršci jednih drugima i toleranciji.
-Povodom „Dana ljubavi“ realizovana je priredba posvećena ljubavi i drugarstvu.

RADIONICE:
-Organizovali smo niz radionica kojim smo obilježili razne događaje: Međunarodni dan djeteta, Dan osoba sa invaliditetom, Dan planina, Nova godina, Dan ljudske solidarnosti, Dan ljubavi, 8. mart. Na radionicama su realizovane aktivnosti kao što su izrada čestitki, ukrasa, kolača. Uključene su bile sekcije: Klub ljudskih prava, poslastičarska sekcija, ekološka, recitatorska i sekcija stranih jezika.
-U sve navedene aktivnosti uključeni su bili učenici/ce sa intelektualnim smetnjama, kao i drugi učenici/ce sa određenom vrstom smetnji: tjelesne, sluha, vida i iz spektra autizma.

NAŠA GOSTOVANJA:
-Predstavljanje programa „Ujedinjeni sportski timovi“ u Podgorici.
-Posjetili smo Dnevni centar povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i povodom Nove godine. Sakupili smo sredstva i podijelili novogodišnje poklone. Obilježili smo Međunarodni dan planina posjetom Planinarskog sportskog društva „Javorak“.
- Naši volonteri su posjetili Crveni krst Nikšić i tom prilikom predstavili naš klub i volju za volonterizmom.
-Gostovali smo na Televiziji Nikšić, Radio Nikšić, emisija „Moj put“, Jutarnji program, na RTV Nikšić smo bili više puta, a RTV Nikšić je medijski ispratio više naših dešavanja u školi: sport, priredbe i kampanju.
-Gostovali smo u emisiji Dnevna soba RTCG i predstavili kampanju „Širi glas o inkluziji“.
-Podržali smo Sajam sporta „Reprezentacija u srcu“, i rad Specijalne olimpijade Nikšić.
-Pozorišnoj predstavi nikšićkih gimnazijalaca „Junak neke knjige“ prisustvovao je veliki broj učenika/ca čime su podržali drugare iz gimnazije i odgledali jednu divnu predstavu, dobili inspiraciju da u okviru dramske sekcije organizujemo predstavu „Inkluzivni rad - dramski i poetski“.



U sastancima Kluba, koji se održavaju jednom sedmično, učestvuju predstavnici odjeljenja i mladi lideri.

Veliki broj koleginica i kolega se uključio u rad i podržao projekat Youth Program SOCG. Realizovan je veliki broj sportskih aktivnosti, priredbi i radionica. Bili smo aktivni u lokalnoj zajednici.

Oko 200 učenika/ca Škole, nastavnici/ce i roditelji su podržali kampanju koja je ocijenjena kao primjer dobre prakse na Special Olimpic Europa Euorasia, kao i na društvenim mrežama i portalima na globalnom nivou. Prvi put je organizovana kampanja „Širi glas o inkluziji" u Crnoj Gori i to u našoj Školi.



Zajednički rad kroz sport, volonterizam, radionice, priredbe, praćenje kulturnih i sportskih dešavanja u našem gradu ima višestruke koristi za djecu sa i bez poteškoća u razvoju, za njihov socijalno-emocionalni razvoj i dobrobit. Učenici/ce se uče da poštuju različitosti, da iskažu strpljenje, toleranciju i da pružaju podršku vršnjacima/kinjama. Učenici/ce sa intelektualnim smetnjama, sa tjelesnim, smetnjama vida i sluha, kao i učenici/ce sa smetnjama iz spektra autizma, itekako imaju mogućnosti i volje da budu dio tima u skladu sa svojim interesovanjima, bilo da je riječ o sportu, poeziji, kreativnim radionicama, plesu i dr. Tipični tinejdžeri pružaju podršku svojim drugarima, motivišu ih na rad, učenje i vježbanje. Naš rad je pozitivan primjer i vjerujemo da će ostale škole slijediti našu priču.

Program su realizovali: prof. Milka Bojanić (asistentkinja u nastavi), prof. Andrija Đoković (magistar fizičke kulture), prof. Branka Vukotić i prof. Milica Kovačević (magistar fizičke kulture), koordinatorka Youth Programa SOCG za JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola.

Naš rad možete pratiti na:
-FB stranici – Unified Club Naša Škola Ekonomska
-FB stranici – JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola
-Instagram – UNIFIED Club - Ekonomska
-Izrada Web sajta Kluba je u toku.

Expires

 
Attachments
Created at 24.6.2020 8:41  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 24.6.2020 8:43  by PORTAL\Administrator