Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > #SurfujPametno: Učimo o internetu kroz pozorišnu predstavu  

Novosti: #SurfujPametno: Učimo o internetu kroz pozorišnu predstavu

Title

#SurfujPametno: Učimo o internetu kroz pozorišnu predstavu 

Body

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Telenor fondacija i Teatar mladih nastavljaju putovanje po crnogorskim osnovnim školama.


Već petu godinu zaredom, inicijativa pomaže da se djeca edukuju o bezbjednoj upotrebi interneta kroz interaktivne radionice koje se izvode širom Crne Gore. Učenici šestog i sedmog razreda upoznaju mehanizme zaštite od opasnosti na internetu, a radionice su prilagođene njihovom znanju i navikama.

Ovogodišnje radionice realizuju se u 17 gradova i 39 osnovnih škola za preko 5.000 djece.

Prema riječima Katarine Krek, glumice „Teatra mladih“ iz predstave „Surfuj pametno“, jedna od ovogodišnjih radionica bila je 1. aprila, na Svjetski dan šale. „Eksperimenta radi, na samom početku časa između niza uvodnih informacija dodala sam, kao usput, da narednih deset dana u Crnoj Gori neće biti interneta. Povratna reakcija djece teško da se može riječima dočarati. Ako je njima internet „sve“, kako im onda prići i uputiti ih, kako da na internetu ne samo budu bezbjedni, već i da iskoriste njegove nepresušne mogućnosti? To je bilo pitanje svih pitanja kada smo počeli pisati tekst, osmišljavati dramske situacije, ali i birati specifičan „njihov“ jezik tokom interakcije. Pažljivo i posvećeno, osluškujući njihove potrebe i načine da se svakom „pravim se važan“ otklonu doskoči na zanimljiv i neprimjetan način koji će ih lako, kroz igru i smijeh, dovesti do spoznaje o eventualnim stranputicama i sam tekstualni predložak je evoluirao, jer- mi smo od djece saznavali. I saznajemo i dalje“, rekla je Katarina.

Direktorica Jarmila Radović JU OŠ „Orjenski bataljon“ u Bijeloj ističe značaj projekta projekta Surfuj pametno. „U našoj školi održana je predstava „Surfuj pametno“, gdje su sjajne glumice „Teatra mladih“ Smiljana Martinović, Dijana Dragojević, Jelena Simić i Katarina Krek našim učenicima šestog i sedmog razreda prikazale kroz zanimljive dijaloge aktera sa aspekta korisnika interneta, ljubitelja raznih društvenih mreža, roditelja koji mogu biti upoznati ili potpuno van tokova, čime se njihova djeca bave u slobodno vrijeme i stručna lica, kao što su pedagoško-psihološka služba i odjeljenske starješine. Veoma smo zahvalni za ovakve projekte, jer su kroz interaktivne radionice učenici mnogo više motivisani da svoja znanja i svoje slobodno vrijeme na pravi način koriste i primijene kroz životne situacije“, rekla je direktorica Radović.

Prema riječima Gordane Jovičević, profesorice matematike, obaveza da kao nastavnica prisustvuje predstavi „Surfuj pametno“ pretvorila se u pravo uživanje, kao i učenicima VI razreda njihove škole. „Prije svega bio je užitak gledati moje đake kako upijaju svaku riječ lijepih i talentovanih glumaca i sami se uključuju u davanju odgovora na njihova pitanja. Zaista, pomislila sam, vrijednost ovih radionica je ogromna: tekst odličan, sasvim prilagođen mladima, a sa druge strane sve poruke, odisale su pozitivizmom, poučnošću i zdravim moralnim vrijednostima“, rekla je Jovičević.

Učenik VI razreda JU OŠ „Orjenski bataljon“ Aljoša Roganović kaže da ova predstava u stvari nije predstava, nego stvaran život. „Ova predstava nam kroz dobru glumu i tekst kazuje da pazimo koga prihvatamo za prijatelja i govori da ako budem hakovan, da to odmah prijavim fejsbuk administratoru, a glumice koje su glumile osobe iz naših života, su nam pokazale da mi moramo reagovati i posjedovati hrabrost, odnosno Hrabro sanduče (Sajber policija)“, rekao je Aljoša.

Radionice će biti nastavljene do kraja maja, kada će se osnovci okupiti na velikom završnom događaju 28. maja u Podgorici, kojim će biti obilježen uspješan završetak pete godine najprepoznatljivijeg projekta o bezbjednosti djece na internetu u Crnoj Gori.

#SurfujPametno inicijativa je od 2012. godine do danas, u 20 opština i kroz 490 interaktivnih radionica, u kontinuitetu edukovala 14.200 osnovaca koji su učili o pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.

#SurfujPametno možete pratiti i na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/SurfujPametno;

http://instagram.com/SurfujPametno

Expires

 
Attachments
Created at 28.4.2016 12:48  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.7.2016 14:42  by PORTAL\Administrator