Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Microsoft Innovative Educators (MIE) i Microsoft Showcase Schools - programi za inovativne nastavnike i inovativne škole  

Novosti: Microsoft Innovative Educators (MIE) i Microsoft Showcase Schools - programi za inovativne nastavnike i inovativne škole

Title

Microsoft Innovative Educators (MIE) i Microsoft Showcase Schools - programi za inovativne nastavnike i inovativne škole 

Body


Aplikacija „Slovo“ namijenjena je učenicima i studentima za učenje slijepog kucanja. Program nije potrebno prethodno instalirati, već se pokreće jednostavnim startovanjem fajla „Slovo [SR].exe“. Po pokretanju, potrebno je da pročitate licencu za korišćenje i da je prihvatite, obilježavanjem opcije „Prihvatam uslove“. Ukoliko ne želite više da Vam program na početku prikazuje ovaj prozor, potrebno je da obilježite i opciju „Ne prikazuj više ovu stranu“. Klikom na „Nastaviti“ stižete do menija za izbor lekcija, onih koje već dolaze s programom „Slovo“ ili onih koje su kreirali nastavnici. Naknadno kreirane datoteke s lekcijama, koje imaju ekstenziju „.slovo“, nalaze se u fascikli u kojoj se nalazi program. U meniju je ponuđeno da svoj izbor sačuvate i za ubuduće, a u sledećem prozoru tu opciju, po potrebi, možete poništiti.


Mogući je izbor pisma za koji se uči slijepo kucanje – ćirilica ili latinica. Ovdje se može uključiti ili isključiti opcija zvučne verzije, namijenjena prije svih osobama s posebnim potrebama, ali koja može biti od velike pomoći i mlađoj djeci pri učenju kucanja. U dnu prozora, s lijeve strane je dugme „Nazad“, pomoću kog se u svakom trenutku možete vratiti na početak, dok se s desne strane nalazi „Full Screen“ opcija za prikazivanje programa preko cijelog ekrana.
U zavisnosti od nivoa vaše vještine slepog kucanja, možete izabrati „Učenje kucanja“ za koje postoji ugrađenih 12 lekcija (sa po 3 poglavlja) koje vode početnika kroz učenje slijepog kucanja od samog početka, „Vremensko kucanje“ pri kome se mjeri brzina kucanja ili „Igricu“. Za prve dvije opcije strelicama „gore“ i „dolje“ na lijevoj strani možete birati ponuđene kurseve i lekcije.
Preporučujemo da detaljno pročitate instrukcije za pravilno slijepo kucanje i upoznate se s pravilnim položajem za sjedenje i pozicijama šaka i prstiju na tastaturi, na šta Vas sve vrijeme podsjeća i animacija u dnu ekrana. Ovaj tekst uvek možete nanovo čitati klikom na znak pitanja (Help opcija) u donjem desnom uglu ekrana, dok se klikom na znak uzvika pojavljuje uputstvo za gimnastičke vježbe koje je preporučljivo izvoditi u pauzama dužeg kucanja na tastaturi i dugotrajnog rada za računarom uopšte.
Igrica u kojoj ćete oprobati svoju veštinu slijepog kucanja ima tri nivoa: sporo kucanje (uz pomoć), srednje i brzo kucanje, a svoje postignuće možete uporediti sa dosadašnjim najboljim rezultatima u sekciji „Najbolji rezultati“. Ukoliko ste bili dovoljno dobri, program „Slovo“ će Vas o tome obavijestiti i omogućiti da svoje ime i broj poena upišete na listu najboljih.
Nastavnici i učenici zainteresovani za korišćenje aplikacije “Slovo” (4.3 MB) mogu je preuzeti klikom na ovom linku , a uputstvo za korišćenje aplikacije se može preuzeti klikom na < a href =“ http://www.skolskiportal.edu.me/Microsoft%20biblioteka/Slovo%20aplikacija%20-%20uputstvo.pdf“ target=“_blank“> ovom linku
U okviru aplikacije Slovo nastavnicima je na raspolaganju Editor, modul za kreiranje kurseva i lekcija za učenje slijepog kucanja.
Startovanjem datoteke „Editor [SR].exe“ otvara se meni koji nastavniku omogućava pravljenje novih lekcija i izmjenu onih koje već ranije napravljene. Ako nastavnik po prvi put koristi Editor, znači da nema prethodno kreirane datoteke, pa nove možete da oformi klikom na opciju „Nova datoteka“.
Moguće je, u odvojenim karticama, lekcije napraviti u ćiriličnom ili latiničnom pismu, samo u jednom ili samo u drugom, ili u oba pisma u okviru istog kursa, u skladu s potrebama nastave. Tako kreiran materijal nastavnik snima putem kartice „Sačuvaj“, gde se može tačno vidjeti koliko u kom pismu ima definisanih lekcija i poglavlja. U svakom pismu je moguće u 20 strana, odnosno sekcija, napraviti po četiri poglavlja, dakle na raspolaganju su 80 poglavlja u ćiriličnom i 80 u latiničnom pismu, a u svakom poglavlju može biti proizvoljan broj lekcija.
Nastavnici zainteresovani za korišćenje ove aplikacije “Editor za Slovo” (3.3 MB) mogu je preuzeti klikom na ovaj link.

Expires

 
Attachments
Created at 5.7.2016 1:48  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 20.10.2016 14:09  by PORTAL\Administrator