Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Forum sajber bezbjednost  

Novosti: Forum sajber bezbjednost

Title

Forum sajber bezbjednost 

Body



Centar za edukaciju u oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori sa sjedištem u Tehnopolisu u Nikšiću ima za cilj podizanje svijesti i prenos znanja u oblasti sajber bezbjednosti, kao i unapređenje saradnje i komunikacije između različitih učesnika uključenih u korišćenju i zaštiti Interneta.

Tim povodom, u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis danas je organizovan prvi Forum o sajber bezbjednosti u Crnoj Gori, kojem je prisustvovalo više od 70 učesnika.

Na ceremoniji otvaranja, prisutnima se obratila ambasadorka SAD u Crnoj Gori,Margaret Uehara, predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, kao i generalni direktor Ministarstva nauke, Darko Petrušić.

Ivana Ognjanović, sa Univerziteta Donja Gorica, je rekla da su izbor tema i predavača na Forumu o Sajber bezbjednosti brižljivo su birani sa namjerom da slušaocima pruže sveobuvatan pogled na sistem zaštite Crnogorskog sajber prostora.
Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović prisutnima je kazao da svi moraju obratiti pažnju na povećanje sajber kriminala u svijetu čemu, kako on kaže, i sami doprinosimo. On je takođe istakao da u ovoj oblasti, kao i u ostalima, potrebna potpuna sardanja i koordinacija između svih institucija, kako bi crnogorski sajber prostor bio u potpunosti zaštićen.

Radni dio foruma otvorio je Kenan Duraković iz Ministarstva za infomracino društvo i telekomunikacije svojim izlaganjem na temu “Sajber bezbjednost i zajednička odgovornost”. Dejan Tomović iz Agencije za nacionalnu bezbjednosti je održao predavanje na temu “Sajber terorizam i nacionalna bezbjednost”, dok je Jakša Backović iz Ministarstva unutrašnjih poslova predstavio temu “Zaštita građana u sajber prostoru”.

Igor Vujačić iz Ministarstva odbrane predstavio je svoje izlaganje na temu “Savremeni koncepti sajber odbrane”, a predstavnica Privredne komore, Nada Rakočević govorila je na temu “Zaštita kompanija od sajber napada”.
Marina Matijević iz Ministarstva prosvjete upoznala je slušaoce o inovacijama obrazovnog Sistema Crne Gore na temu “Integracija sajber bezbjednosti u obrazovni sistem”, dok je Ramo Šendelj sa Univerziteta Donja Gorica svojim izlaganjem na temu “Sajber bezbjednost u visokom obrazovanju u Crnoj Gori” zatvorio ovogodišnji Forum.

Forum o Sajber bezbjednosti se organizuje u okviru Tempus projekta“ECESM – Enhancement of Cyber Educational System of Montenegro“ u kojem učustuvju: Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Privredna Komora, Institut savremenih tehnologija Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, uz podršku partnera iz Evropske Unije: Univerzitet Maribor iz Slovenije, Technical University Tallin iz Estonije, Roma Tree University iz Italije, Global Cyber Security Centre iz Italije, i BUCKS University iz Velike Britanije.

Expires

 
Attachments
Created at 21.10.2016 12:05  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 24.10.2016 8:25  by PORTAL\Administrator