Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Saopštenje: Predstavljen servis za elektronski upis u tri osnovne škole  

Novosti: Saopštenje: Predstavljen servis za elektronski upis u tri osnovne škole

Title

Saopštenje: Predstavljen servis za elektronski upis u tri osnovne škole 

Body

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo javne uprave održali su danas konferenciju za medije povodom nove usluge elektronskog upisa prvaka za tri osnovne škole.



Servis je dostupan na portalu eUprave od 5. do 30. aprila 2017. godine.

Na konferenciji su govorile Arijana Nikolić - Vučinić generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Ministarstva prosvjete i Milica Janković, generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Ministarstva javne uprave.

Nikolić - Vučinić je rekla da su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo javne uprave pokrenuli pilot projekat elektronskog upisa u prvi razred za tri podgoričke osnovne škole JU OŠ “Vladimir Nazor”, JU OŠ “Sutjeska” i JU OŠ “Maksim Gorki” koji se vrši preko portala eUprave, a putem kojeg će roditelji moći da elektronski podnesu zahtjev za upis djeteta u ove škole i zakažu slobodan termin za razgovor sa školskim pedagogom ili psihologom.

„Upis prvaka u osnovnu školu počeo je od 1. aprila, a od ove godine imamo mogućnost elektronskog upisa u prvi razred osnovne škole i to za tri škole u Podgorici: JU OŠ “Maksim Gorki“, JU OŠ „Sutjeska“ i JU OŠ „Vladimir Nazor“. Servis je dostupan na portalu eUprava od 5. do 30. aprila 2017. godine, a pokretanjem servisa po prvi put je pružena mogućnost roditeljima da elektronski podnesu zahtjev za upis djeteta u ove škole i elektronski zakažu slobodni termin. Cilj ovog servisa je da olakšamo roditeljima da kroz jednostavnu elektronsku proceduru u nekoliko koraka podnesu zahtjev za upis“, napomenula je Arijana Nikolić Vučinić.

Milica Janković, generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Ministarstva javne uprave izrazila je zadovoljstvo što na dan kada portal eUprave obilježava šest godina od pokretanja, može da predstavi servis upisa u prvi razred osnovne škole.


„Portal eUprava koji je zvanično počeo sa radom 7. aprila 2011. godine i koji predstavlja jednu vrstu elektronskog šaltera, kako za građane, tako i za privredu na današnji dan sadrži 206 e-usluga u nadležnosti 30 organa državne uprave. Od početka rada Portala imamo kontinuirani trend rasta broja e-usluga, pa je samo za 2016. godinu povećanje broja elektronskih usluga na Portalu bilo za više od 50% u odnosu na 2015. godinu, a više od 90% u odnosu na početak rada portala e-uprava“ - istakla je Janković.

Ona je navela da su najpopularniji servisi portala eUprave servisi prijave za studentski kredit i program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem i najavila da je jedan od najvećih izazova uvezivanje jedinstvenog informacionog sistema među državnim organima koji bi uvezao ključne registre državnih organa.

Ministarstvo javne uprave je pripremilo uputstvo za roditelje za popunjavanje aplikacije elektronskog upisa prvaka.

Uputstvo možete pogledati ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 10.4.2017 10:58  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 10.4.2017 15:31  by PORTAL\Administrator