Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Surfuj pametno - Forum i i Genius takmičenje  

Novosti: Surfuj pametno - Forum i i Genius takmičenje

Title

Surfuj pametno - Forum i i Genius takmičenje 

Body



14. juna 2014, u hotelu "Ramada" u Podgorici održan je drugi nacionalni Forum na temu sigurnog interneta i međuškolsko takmičenje "I Genius" u sklopu "Osvoji Internet, surfuj pametno" projekta. Projekat "Osvoji Internet, surfuj pametno" je kreiran tako da pruži edukaciju i vještine crnogorskoj djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima kako bi internet za njih bio pozitivno iskustvo, istovremeno jačajući osjećaj sigurnosti u digitalnom okruženju.

O značaju projekta, postignućima i planovima na Forumu su govorili: Michael Malvebo, izvršni direktor kompanije Telenor, Radule Novović, pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije i Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete.

Nakon zvaničnog otvaranja uslijedio je "I Genius", takmičarski dio programa. Takmičenje je bilo prilika da učenici 70 osnovnih škola, koje su učestvovale u Projektu, pokažu svoje znanje i vještine, kao i da zainteresovani saznaju više o načinima kako na bezbjedan i zabavan način koristiti Internet. Moderatori Foruma i I Genius takmičenja bili su Adrijana Husić i glumac Momčilo Otašević Predstavnici OŠ Luka Simonović iz Nikšića pokazali su najveći nivo znanja o sigurnom digitalnom okruženju na I Genius takmičenju – završnoj aktivnosti Telenorove #SurfujPametno Inicijative. Takođe, iz Nikšića je bila i drugoplasirana ekipa OŠ Dušan Bojović, dok su treće mjesto osvojili učenici OŠ Dušan Obradović sa Žabljaka. Pobjednici su nagrađeni telefonima koje su obezbijedile kompanije Samsung i Roaming.

Ove godine inicijativa je obuhvatila 5,2 hiljade učenika iz osnovnih škola, koji su tokom 214 trening radionica stekli znanja o pametnom korišćenju globalne mreže. Važnost #SurfujPametno inicijative prepoznali su i u omladinskoj organizaciji Centar e8 čiji je predstavnik Vojkan Arsić bio gost ovogodišnjeg Foruma na temu bezbjednosti djece na Internetu. Arsić je podijelio s mladima svoje višegodišnje iskustvo omladinskog radnika i vršnjačkog edukatora. Mlada dizajnerka iz Podgorice Andrijana Vešović, autorka prepoznatljivog projekta pod nazivom Zombijana crta Twitter, koje je ujedno zaslužna i za vizuelni identitet #SurfujPametno iskazala je zadovoljstvo što godinu dana učestvuje u ovoj inicijativi jer je i sama na vrijeme prepoznala kako da internet iskoristi na pravi način.

Ovaj projekat realizuje se u partnerskom odnosu Ministarstve prosvjete, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kompanije Telenor i Udruženja Roditelji.

Expires

 
Attachments
Created at 16.6.2014 15:36  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 24.7.2014 16:18  by PORTAL\Administrator