Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Najavljen početak realizacije pilot projekta “Škola za novo doba”  

Novosti: Najavljen početak realizacije pilot projekta “Škola za novo doba”

Title

Najavljen početak realizacije pilot projekta “Škola za novo doba” 

Body



Danas je u Ministarstvu prosvjete održana konferencija za medije povodom početka realizacije projekta “Škola za novo doba” čiji su organizatori Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Zavod za školstvo Crne Gore.



Na konferenciji su govorili savjetnica za informacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete Marina Matijević i direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Zoja Bojanić-Lalović.

Savjetnica za informacione tehnologije Ministarstva prosvjete Marina Matijević je naglasila da uvođenje ICT-a u nastavni proces, u skladu sa ciljevima i standardima, u značajnoj mjeri doprinosi kvalitetu obrazovanja, efikasnosti učenja i boljoj didaktičkoj organizaciji pojedinih nastavnih sadržaja. Ona je istakla da se modernizacija nastave kontinuirano sprovodi, međutim ne treba zanemariti činjenicu da se u stručnoj javnosti i među praktičarima u oblasti obrazovanja još uvijek analiziraju prednosti, ali i nedostaci upotrebe elektronskih uređaja u nastavne svrhe. Iskustvo pokazuje da kombinovano korišćenje tradicionalnih i modernih nastavnih sredstava ima niz prednosti. Stoga su taktičnost i postupnost neophodni kako bi se projekat “Škola za novo doba” prilagodio uslovima i potrebama crnogorskog obrazovnog sistema koji je usmjeren ka modernizaciji i inovativnosti.

Direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Zoja Bojanić-Lalović je na konferenciji za medije naglasila da pilot projekat “Škola za novo doba”, čija će realizacija početi školske 2014/2015. godine, podrazumijeva izradu interaktivnog didaktičkog softvera za prvi razred osnovne škole koji će u potpunosti biti usklađen sa udžbenicima. Softver će sadržati određeni broj simulacija, video i audio zapisa, vježbi i slično.

Projekat “Škola za novo doba” realizovaće se u posebno opremljenim učionicama, a za učenike će biti obezbijeđeni tablet uređaji. Za realizaciju pilot projekta odabrana su četiri odjeljenja I razreda osnovnih škola u Podgorici: JU OŠ “Štampar Makarije”, JU OŠ “Pavle Rovinski”, JU OŠ “Savo Pejanović” i JU OŠ “Sutjeska”.

Expires

 
Attachments
Created at 2.9.2014 11:14  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 2.9.2014 16:58  by PORTAL\Administrator