Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Projekat „No hate off-line, no hate on-line“  

Novosti: Projekat „No hate off-line, no hate on-line“

Title

Projekat „No hate off-line, no hate on-line“ 

Body



U uvjerenju da djeci i mladim ljudima treba prenijeti premisu da je on-line svijet javni prostor i da se principi i vrijednosti ljudskih prava i u njemu moraju jednako poštovati kao u realnom, te da im treba pružiti neophodnu pomoć i podršku da nauče da prepoznaju govor mržnje na internetu i adekvatno reaguju na njega, Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“ pokrenuo je, početkom 2014. godine, projekat „No hate off-line, no hate on-line“.

U centru projekta su bili mladi ljudi, a realizovan je istovremeno u podgoričkoj i cetinjskoj gimnaziji kroz komplementarne on-line i off-line aktivnosti i inicijative radi suzbijanja govora mržnje na internetu. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo. Projektne aktivnosti su prepoznate i od strane komiteta za Nacionalnu kampanju za suzbijanje govora mržnje na internetu kojom rukovodi Uprava za mlade i sport tako da su postale dio nacionalne kampanje koja se sprovodi u Crnoj Gori.

Početkom 2015. godine, obuhvatajući učenike, roditelje i nastavnički kolektiv, u šest srednjih škola u Crnoj Gori (gimnazije u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu, Nikšiću, na Cetinju i Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ u Podgorici), Volonterski klub u saradnji sa NVU Djeca Crne Gore nastavio je realizaciju projekta. Cilj projekta je suzbijanje govora mržnje na internetu što podrazumijeva i skretanje pažnje na problem, ali i građenje kapaciteta mladih ljudi i nastavničkog kadra za sticanje kompetencija potrebnih da prepoznaju i efikasno djeluju protiv ovakvog vida kršenja ljudskih prava i u on-line i off-line svijetu. Nastavak realizacije projekta finansijski podržavaju Crnogorski Telekom - Konkurs Za svako dobro i Uprava za mlade i sport Crne Gore.

Obuhvatajući učenike, roditelje i nastavnički kolektiv, projekat se realizuje kroz sljedeće aktivnosti: trening za vršnjačke edukatore, trening za nastavnički kadar – mentori učenicima,vršnjačke radionice, uspostavljanje on-line i off-line platforme za diskusiju, medijska kampanja, diskusije i moderacija Facebook i Twitter naloga, panel diskusije i javne debate.

Informativnu brošuru možete pogledati u pdf dodatku.

Expires

 
Attachments
No Hate.pdf    
Created at 18.5.2015 14:59  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 18.5.2015 15:06  by PORTAL\Administrator