Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > Ubuntu operativni sistem  

Open source: Ubuntu operativni sistem

Title

Ubuntu operativni sistem 

Body

Ubuntu je Linux distribucija većinom namijenjena korištenju na desktop računarima. Baziran na Debian Linuxu, Ubuntu najviše pažnje posvećuje lakoći korištenja, slobodi od ikakvih restrikcija, regularnom toku izdavanja novih verzija i jednostavnoj instalaciji.Sponzorisan je od strane Canonical Ltd., privatne kompanije koju je osnovao Južnoafrički biznismen Mark Shuttleworth.



Ime distribucije dolazi iz Zulu i Xhosa jezika što znači "humanost prema drugima". Slogan Ubuntua - "Linux za ljudska bića", odražava jednu od glavnih draži - pravljenje Linuxa pristupačnijim i jednostavnijim za korištenje. Zbog njegove lakoće korištenja, smatra se odličnom "početničkom" distribucijom.

Ubuntu je baziran na GNOME grafičkom okruženju, koji je specifično dizajniran da osigura besplatni, jednostavni i intuitivni interfejs te pritom nudi cijeli skup modernih desktop aplikacija. Povrh tih aplikacija uključenih u GNOME, Ubuntu dolazi sa dodatnim produktivnim softverom koji uključuje OpenOffice.org, Mozilla Firefox web browser i GIMP grafički editor. Ubuntuov fokus na upotrebljivosti sadrži široko prostranjenu upotrebu sudo alata, koji omogućuje običnim korisnicima izvršavanje administrativnih zadataka bez potrebe prijavljivanja na nesigurni root račun.

Zvaničan sajt Ubuntu operativnog sistema je http://www.ubuntu.com/.

Uputstvo za instalaciju Ubuntu operativnog sistema možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 27.6.2016 15:58  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 1.7.2016 10:36  by PORTAL\Administrator