Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > 7-Zip - program za kompresiju  

Open source: 7-Zip - program za kompresiju

Title

7-Zip - program za kompresiju 

Body

Tokom korišćenja računara često ćete se sretati sa ZIP i RAR fajlovima. Kakvi su to fajlovi i šta oni u stvari predstavljaju? ZIP i RAR su formati za kompresovanje fajlova.



Na primjer: imate seminarski rad od 100 stranica koji trebate da pošaljete profesoru na email. Veličina tog dokumenta je 10mb, a vaš email maksimalno može da pošalje 5mb. Rješenje vašeg problema je da seminarski kopresujete u ZIP ili RAR format, što će mu smanjiti veličinu i omogućiti vam da ga pošaljete. Profesor kada dobije tako kompresovan seminarski, samo treba da ga raspakuje i to je to.

Dakle, ZIP i RAR formati služe da jedan ili više fajlova odjednom(možete kompresovati i cijele foldere) kompresujete i smanjite im na taj način veličinu. Da bi se ti fajlovi kasnije koristili, potrebno je da se raspakuju, a evo kako to da izvedete.

Da biste mogli da kompresujete fajlove u ZIP ili RAR format, potrebno je da na vašem računaru imate instaliran program za kompresiju koji se još naziva i arhiver. Mi vam prepuručujemo besplatan program za kompresiju 7-ZIP.

Zvaničan sajt za 7-Zip je http://www.7-zip.org/

Uputstvo za instalaciju programa možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 7.7.2016 11:40  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 7.7.2016 11:51  by PORTAL\Administrator