Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > OpenOffice - paket kancelarijskog alata  

Open source: OpenOffice - paket kancelarijskog alata

Title

OpenOffice - paket kancelarijskog alata 

Body

OpenOffice je besplatan open-source paket kancelarijskog alata koji predstavlja najadekvatniju zamjenu za popularni Microsoft Office paket. Potpisan od strane Sun MicroSystem-a, OpenOffice paket sadrži moćne aplikacije za pravljenje i obradu tekst dokumenata, prezentacija, dijagrama, baza podataka i tabela kao i za izradu HTML i XML dokumenata. Ne samo da se mogu obrađivati osnovni dokumenti kao što su pisma i faksovi, već su podržane jednačine i kompleksni višedelni dokumenti sa bibliografijom, referentne tabele i indeksi.



Interfejs OpenOffice-a je veoma sličan sa Microsoft Office-om 2003 tako da će čak i napredniji MS Office korisnici pronaći sve što im je potrebno, od šablona i templejta (templates) pa do makroa i čak programskih jezika. OpenOffice omogućava otvaranje, izmjenu i čuvanje svih Microsoft Office dokumenata, PDF, HTML i XML.

Takođe mogu se uvesti (import) formati kao što su WordPerfect i drugi. Podržani su i novi MS Office formati kao što je docx.

Podrazumijevano OpenOffice će vam ponuditi čuvanje dokumenata u standardnom Oasis OpenDocument XML formatu za maksimalnu kompatibilnost sa drugim aplikacijama iz svog paketa.

Poslednjom verzijom proširene su podržane ekstenzije u koje su uključeni templejti za profesionalne pisce kao i export alat za obostranu razmenu sa Google Doc-om, objavljivanje bloga i drugi.

Zvaničan sajt za OpenOffice je https://www.openoffice.org/.

Uputstvo za instalaciju OpenOffice-a možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 27.6.2016 16:20  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.7.2016 11:10  by PORTAL\Administrator