Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > Udžbenici za đecu sa smetnjama u DAISY formatu  

Inkluzivno obrazovanje novosti: Udžbenici za đecu sa smetnjama u DAISY formatu

Title

Udžbenici za đecu sa smetnjama u DAISY formatu 

Date Created

 

Body

U Crnoj Gori se za đecu sa smetnjama vida otpočeo prenos udžbenika u tzv. DAISY formatu (akronim od Digital Accessible Information System).

Međutim praksa je pokazala da oni imaju mnogo veći opseg, odnosno da udžbenici u DAISY formatu nude čitalačko iskustvo svim učenicima koji, iz bilo kog razloga, ne mogu da čitaju odštampani tekst, ali ih mogu koristiti i ostali učenici u svakodnevnoj nastavi koji treba da uvježbaju vještinu pažljivog slušanja.

U Crnoj Gori je u ovom formatu snimljene su čitanke od 4. do 9. razreda, istorija za 6 razred osnovne škole. Udžbenici su objavljeni na vebsajtu Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica“ http://www.resursnicentarpg.me/, a link se nalazi i na sajtu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica http://www.zuns.me/ Za potrebe snimanja DAISY verzije udžbenika, svoje glasove su pozajmili poznati crnogorski glumci i glumice i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, koji su kao volonteri učestvovali u ovom projektu.

Kako bi nastavnicama, učenicama i roditeljima učenika omogućili pronalaženje, preuzimanje, instalaciju i korišćenje knjiga u DAISY formatu urađen je Priručnik za korišćenje DAISY udžbenika u nastavi, koji pored didaktičko-metodičkih smjernica, daje smjernice koje se odnose na tehnički dio, instalaciju programa koji podržavaju DAISY knjigu. Takođe, Priručnik sadrži opise karakteristika pojedinih smetnji u razvoju radi lakše komunikacije, osmišljavanja aktivnosti na času za ove učenike, kao i radi širenja obima primjene ponuđenih knjiga u DAISY formatu.

Štampana verzija Priručnika za korišćenje DAISY udžbenika u nastavi didstribuirana po školama koje su uključene u projekat. Elektronska verzija je dostupna na sajtu UNICEF-a Crna Gora: https://www.unicef.org/montenegro/media_9983.html

Expires

 
Attachments
Created at 12.9.2017 13:56  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 12.9.2017 13:57  by PORTAL\Administrator