Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > POZIV zainteresovanim osnovnim školama za učešće u realizaciji projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“ (Quality Education for All – Quality ED Crna Gora) Crna Gora  

Inkluzivno obrazovanje novosti: POZIV zainteresovanim osnovnim školama za učešće u realizaciji projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“ (Quality Education for All – Quality ED Crna Gora) Crna Gora

Title

POZIV  zainteresovanim osnovnim školama za učešće u realizaciji projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“ (Quality Education for All – Quality ED Crna Gora) Crna Gora 

Date Created

 

Body



Projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ (Quality Education for All – Quality ED Montenegro) predstavlja trogodišnju aktivnost koju zajednički finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a u okviru zajedničkog programa pod nazivom „Horizontal Facility for Western Balkans and Turkey – 2. faza“. Program realizuje Odjeljenje za obrazovanje Savjeta Evrope u saradnji sa Programskom kancelarijom ove organizacije u Podgorici.

Postojeća intervencija se nadovezuje na rezultate prethodnog projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“ koji je sproveden u periodu 2017 - 2019. godina u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo, 25 pilot škola, lokalnim zajednicama i drugim partnerima. Novi projekat ima za cilj da promoviše kvalitetno obrazovanje pružanjem podrške školama i lokalnim zajednicama u naporima na uklanjanju predrasuda i diskriminatornih pristupa prema osetljivim grupama, kao i prevenciji nasilja u školama. Aktivnosti će se oslanjati na Okvir kompetencija za demokratsku kulturu Savjeta Evrope za u cilju pružanja sistematske podrške na dva nivoa – školskom, uključujući lokalne zajednice kao i na nivou obrazovnih politika.

Projekat će trajati 36 mjeseci, a realizuje se u saradnji sa parnerima sa prethodnog projekta odnosno već pomenutim Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo, 40 pilot škola (25 postojećih pilot škola uz dodatak 15 novih osnovnih škola), lokalnim zajednicama i drugim partnerima.

Škole koje budu izabrane za učešće u projektu treba da promovišu koncept demokratske i inkluzivne kulture u školi kroz nastavne i vannastavne sadržaje, obuku zaposlenih, uspostavljanje prakse i aktivnosti kojima se kroz pružanje novih znanja, vještina i razumijevanja, razvijanjem stavova i ponašanja učenika, kako bi mogli da štite svoja demokratska prava i preuzmu građansku odgovornost.

Komisija za izbor novih 15 osnovnih škola biće sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Savjeta Evrope i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori (u svojstvu posmatrača). U mreži pilot škola, oformljenoj za potrebe prethodnog projekta, uglavnom su participirale srednje škole, pa se izborom isključivo osnovnih škola povelo računa o ravnomjernoj zastupljenosti jednih i drugih škola. Dodatnih 15 pilot škola biraće se na osnovu kriterijuma koji se nalaze u prilogu ovog poziva. Potrebno je da škole, koje su zainteresovane za učešće u projektu, popune formular u prilogu i dostave prateća dokumenta: izjave koje potpisuje uprava škole, zaposleni i savjet roditelja kojima se iskazuje posvećenost unapređenju uslova u školi sa ciljem stvaranja ambijenta demokratske i inkluzivne kulture kako je to proklamovano ciljevima projekta: Škole takođe moraju iskazati spremnost za prenošenje primjera dobre prakse i podršku drugim školama u okruženju. Izjave su u slobodnoj formi, nije propisan obrazac.

Rok za dostavljanje prijavnog formulara, prateće izjave, kao i dokumenta kojima dokazuju je 1. novembar 2019. godine na email adresu Education.podgorica@coe.int. U naslovu mejla potrebno je da stoji: Prijava za učešće u realizaciji projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“- [Naziv škole].

Formular možete preuzeti ovdje



Kriterijumi za izbor osnovnih škola

Da bi bile izabrane za učešće u projektu „Kvalitetno obrazovanje za sve“, osnovne škole treba da pokažu spremnost za unaprjeđivanje rada na podsticanju inkluzivnosti škole i demokratskog okruženja kroz osnaživanje kompetencija nastavnika, učenika i građana u zajednici o konceptu, obrazovnim politikama, praksi baziranim na konceptu kompetencija za demokratsku kulturu Saveta Evrope.

Škole će biti izabrane na osnovu sledećih kriterijuma:

Promocija različitosti i interkulturalnosti (uključujući ekonomske, socijalne, kulturne, vjerske, nacionalne i jezičke razlike)

Škole treba da pokažu da se u njihovim prostorima već odvijaju aktivnosti koje u nekom obliku promovišu vrijednosti, stavove, vještine, znanje i kritičko razumijevanje koji se ovim projektom zagovaraju. U kombinaciji sa ostalim kriterijumima, poželjno je da školu pohađaju učenici koji dolaze iz marginalizovanih grupa ranjivih na društvene stigme.

Geografska raspoređenost

Uzeće se u obzir geografska raspoređenost škola kako bi Projekat bio proporcionalno implementiran širom Crne Gore tako da će po pet škola biti izabrano iz južnog, centralnog i sjevernog dijela države.

Veličina škole

Uzorak škola treba da bude takav da čini mješavinu malih, srednjih i velikih gradskih škola. Selekcijom će se obuhvatiti male škole (manje od 400 učenika), srednje (400-900 učenika) i velike škole (preko 900 učenika).

Etos škole

Uključenost đece sa posebnim obrazovnim potrebama iz marginalizovanih grupa i dr. rad sa đecom. Spremnost, otvorenost, edukovanost, motivisanost, timski rad, promocije u zajednici.

Motivisanost

Motivacija škole je ključni kriterijum izbora, koja se ogleda se u spremnosti škole da: - jača demokratsku kulturu i povoljno inkluzivno okruženje u školskoj sredini; - organizuje i pohađa aktivnosti jačanja kapaciteta i promotivne aktivnosti; - blisko sarađuje sa lokalnom zajednicom u ostvarenju ciljeva demokratskog učenja; - dokumentuje planirane i sprovedene aktivnosti kroz razvojne planove, publikacije i slično; - prenosi dobre prakse i iskustva na ostale škole.

POSTUPAK IZBORA


Predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u svojstvu posmatrača, zajednički će donijeti odluku o izboru 15 osnovnih škola u Crnoj Gori, uzimajući u obzir definisane kriterijume za izbor, o čemu će škole biti obaviještene postavljanjem informacije na sajtu Ministarstva/Zavoda kao i kontaktom od strane predstavnika projektnog tima kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici.

Expires

 
Attachments
Created at 18.10.2019 10:45  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 18.10.2019 10:48  by PORTAL\Administrator