Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > U JU OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ održan Sajam nediskriminacije  

Inkluzivno obrazovanje novosti: U JU OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ održan Sajam nediskriminacije

Title

U JU OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ održan Sajam nediskriminacije 

Date Created

 

Body


U JU OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću, 26. 02. 2020. uspješno je realizovan Sajam nediskriminacije.

Manifestaciji su prisustvovali nastavnici i učenici sljedećih škola: OŠ „Olga Golović“, OŠ „Luka Simonović“, OŠ “Braća Labudović“, OŠ „Milija Nikčević“, OŠ „Jagoš Kontić“, OŠ „Dušan Bojović“, OŠ „Ivan Vušović“, OC „Šavnik“.

Cjelokupan program odvijao se prema utvrđenoj agendi koju smo prethodno proslijedili svim učesnicima Sajma, a koja je podrazumijevala kolorit aktivnosti za učenike i nastavnike goste. Događaj je propratila RTV Nikšić, o čemu će biti sačinjen i dokumentarni izvještaj u okviru informativnog programa.

U okviru sajma inkluzivne prakse- posvećenog “Danu nediskriminacije” u našoj Školi organizovano je i sprovedeno niz aktivnosti koje su na najslikovitiji način prenijeli poruku “Ne diskriminaciji”.

Organizovane su pośete časovima na kojima su prezentovani primjena Daisy udžbenika kod učiteljice Danke Vuletić i prilagođavanje nastavnih sadržaja u odnosu na potrebe učenika kod učiteljice Zorice Perović.

Učenici su podijeljeni u dvije grupe da bi učestvovali na muzičkoj i likovnoj radionici. Tema muzičke radionice je bila” Muzikom protiv diskriminacije” đe im je domaćin bila nastavnica Maja Andrijašević koja ih je u ritmu muzike upoznala s ljepotom i bogatsvom različitih muzičkih sadržaja svih kultura zastupljenih u Školi.

U okviru likovne radionice učenici su radili na pripremi zajedničke izložbe “Stop diskriminacji” kod nastavnika Rajka Sušića. Produkti radionice su postavljeni u vidu izložbe u holu Škole.





Radionicu namjenjenu nastavnicima –“Mala škola antidiskriminacije” vodili su: direktorica Vera Božović, koja je upoznala učesnike sa inkluzivnim obrazovanjem u našoj školi i svim aktivnostima koje škola preduzima kako bi kontinuirano unaprjeđivala inkluzivni duh škole, pomoćnika direktorice Saita Šabotić, koji je pripremio prezentaciju “ Mala škola antidiskriminacije”, pomoćnica direktorice, Nada Mitrović je nakon toga vodila razgovor s nastavnicima o iskustvima drugih škola.

Za učenike su bile organizovane dvije radinice. Jednu je vodila psihološkinja škole, Biljana Mrkaić sa temom “ Pravila ponašanja u susretu sa drugom đecom” đe su se učenici upoznali sa Bontončićem lijepog ponašanja koji su izradili učenici našeg parlamenta. Drugu radionicu vodila je pedagog škole Nevena Vujović sa temom “ Zid predrasuda”, na kojoj su đeca na simboličan način pomoću ključa otvorili i razbili taj zid .

Nakon završrnih radionica, zajedno smo obišli školu, pogledali zajedničku izložbu, nakon čega je Sajam svečano završen.

Neke od aktivnosti Sajma propratila je TV Nikšić, koja je kasnije u toku dana emitovala prilog.

Sve organizovane radionice (za nastavnike i učenike), hospitacije časovima na kojima je demonstrirana upotreba udžbenika u Daisy formatu, izložba učeničkih radova, gostovanje učenika u kabinetu Muzičke kulture, Likovne kulture i školskom Ateljeu, zabilježeno je foto aparatom, a fotografije objavljene na face book stranici Škole.

Expires

 
Attachments
Created at 3.3.2020 14:49  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 3.3.2020 14:49  by PORTAL\Administrator