Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > Okrugli sto "Upotreba asistivne tehnologije sa ciljem podsticanja razvoja govora kod đece školskog uzrasta"  

Inkluzivno obrazovanje novosti: Okrugli sto "Upotreba asistivne tehnologije sa ciljem podsticanja razvoja govora kod đece školskog uzrasta"

Title

Okrugli sto "Upotreba asistivne tehnologije sa ciljem podsticanja razvoja govora kod đece školskog uzrasta" 

Date Created

 

Body

JU OŠ “Jugoslavija”, kao ekspozitura Resursnog centra, u okviru aktivnosti saradnje sa drugim školama u lokalnoj zajednici, organizovala je 28. marta 2024. okrugli sto na temu Upotreba asistivne tehnologije sa ciljem podsticanja razvoja govora kod đece školskog uzrasta.



Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstava prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, pedagozi, psiholozi, defektolozi i profesori iz obrazovno vaspitnih ustanova Bara.

Anita Marić, savjetnica za inkluzivno obrazovanje Zavod za školstvo predstavila je programe i aktivnosti koje su sistemski sprovedene na polju primjene asistivne tehnologije kao podrške učenju i učešću đeci s posebnim obrazovnim potrebama. Prvenstveno, učesnicima je predstavljena Cboard aplikacija koja je namijenjena đeci sa smetnjama u razvoju u cilju razvoja komunikacije, interakcije, zadovoljenja potreba i podsticanja razvoja govora. Zatim, 3D didaktika i aplikacija vladamsituacijom.edu.me, nastale kao rezultat saradnje Zavoda za školstvo i Univerziteta Crne Gore.



Nevenka Pavić, defektolog-somatoped, predstavila je korišćenje asistivne tehnologije u radu s učenicima integrisanih odjeljenja Škole.

Žaklina Raonić, profesor razredne nastave, predstavila je načine prilagođavanje nastave i učenja svim učenicima u skladu s njihovim interesovanjima i potencijalima.

Lorena Srećković, asistentkinja u nastavi govorila je o podršci učenicima kao pedagog i asistent u nastavi.



Učesnici okruglog stola imali su priliku da se upoznaju sa brojnom asistivnom tehnologijom izrađenoj u Školi kao i sa načinom izrade, odabira i njene primjene u skladu sa individualnim potrebama i mogućnostima učenika s posebnim obrazovnim potrebama.

Expires

 
Attachments
Created at 17.4.2024 11:36  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 17.4.2024 11:43  by PORTAL\Administrator