Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti - predškolsko obrazovanje > Vaspitači sniili nove igre uz poruku: Igrajte se doma  

Novosti - predškolsko obrazovanje: Vaspitači sniili nove igre uz poruku: Igrajte se doma

Title

Vaspitači sniili nove igre uz poruku: Igrajte se doma 

BodyU okviru kampanje #OstaniDoma, vaspitači iz vrtića širom zemlje pridružili su se akciji #IgrajSeDoma i na društvenim mrežama objavljuju video snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće.

“Dijete je aktivan činilac sopstvenog razvoja, a igra aktivnost koja aktivira sve psihičke i fizičke potencijale. Zato, dajte djetetu da se spontano i slobodno igra, da ima dovoljno doživljaja i iskustava, da raspolaže sa dovoljno vremena, prostora i materijala za igru”, poručuje Jasmina Brajović, vaspitačica iz JPU Đina Vrbica u Podgorici, čiji je snimak igre s makaronima dostupan na linku https://youtu.be/WTlNAwh0LWs

Brajović ističe da ova igra s makaronima podstiče razvoj koordinacije oko-ruka, kao i strpljenje i preciznost u radu, a pri tom se razvijaju i intelektualne sposobnosti (klasifikacija po jednom svojstvu- boji) i kreativnost u stvaranju malih "umjetnickih" djela.

Njena koleginica Marijana Živković iz JPU Vukosava Ivanović Mašanović u Baru snimila je zanimljivu igru sa špagetama i geometrijskim figurama koja je dostupna na linku https://youtu.be/k7yolkwp9Vw

“Iskoristimo ovo vrijeme kod kuće na kvalitetan način. Uz malo mašte i kreativnosti i u svom domu postaje zabavno. Zato igrajmo se doma!”, poručuje Živković roditeljima djece predškolskog uzrasta.

Za djecu ovog uzrasta često je pravi izazov naučiti koja je lijeva a koja desna strana. Iz tog razloga, Slađana Mijović, vaspitačica iz JPU” Đina Vrbica” u Podgorici, predlaže jednostavnu i korisnu igru za učenje lijeve i desne strane koja je svim roditeljima dostupna na linku https://youtu.be/SkLBpiFrAXU

“Dragi roditelji, cilj današnjeg snimka je da pomognemo djeci da na zanimljiv način prošire svoja znanja o prostornim relacijama: lijevo- desno, gore-dolje, naprijed-nazad. #OstaniDoma i kroz igru proširite dječija znanja!”, poručuje Mijović.

Akciju #IgrajSeDoma pokrenuli su UNICEF, Udruženje Roditelji i Ministarstvo prosvjete. U okviru nje, roditelji i vaspitači objavljuju video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me). Cilj je da se pruži podrška roditeljima djece predškolskog uzrasta da im tokom ove krize posvete dodatno vrijeme, pomognu im da se opuste i podstaknu njihov razvoj kroz razne vrste igara kod kuće.

Za više informacija kontaktirati:

Milicu Lekić, savjetnicu za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete, 067 597 497, milica.lekic@mps.gov.me

Jelenu Perović, koordinatorku komunikacija UNICEF-a u CG, 069 225 315, jperovic@unicef.org

Expires

 
Attachments
Created at 21.4.2020 11:25  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 3.5.2020 17:21  by PORTAL\Administrator