Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Školama dodijeljeno 300 mikrobitova: krećemo u digitalizaciju obrazovanja  

Novosti: Školama dodijeljeno 300 mikrobitova: krećemo u digitalizaciju obrazovanja

Title

Školama dodijeljeno 300 mikrobitova: krećemo u digitalizaciju obrazovanja 

Body


Danas je dodijeljeno 300 mikrobit džepnih računara crnogorskim školama koje učestvuju u projektu “Škole za 21. vijek”. Projekat realizuju Britanski savjet u Crnoj Gori i Ministarstvo prosvjete, a u njemu učestvuje 10 crnogorskih škola. Ovom prilikom ministar Damir Šehović poručio je da Crna Gora kreće u digitalizaciju obrazovanja, ali ne na način da se umrtvljuje kreativni i stvaralački napor djece, već upravo suprotno: da bi se, na način primjeren današnjim generacijama, ponudio obrazovni sadržaj.

“Cijenim da često pogrešno razumijemo svrhu digitalizacije u obrazovanju. Ona nije tu da učini ono na šta su današnje generacije inače navikle: da skrati trud, a time i parališe svaki novi, stvaralačni napor. Digitalizacija u obrazovanju i mikrobit kao njen dio, treba da učini upravo suprotno: izazove kod djeteta stvaralačni nagon, radoznalost u vezi sa programiranjem i kreiranjem novih sadržaja, ili na praktičnom primjeru približi neki teorijski koncept. To je digitalizacija u obrazovanju.

Micro:bit računar tako predstavlja sredstvo za rješavanje problema i inovacije u nastavi bilo kog predmeta. On sadrži niz senzora koji se mogu korisititi za kreiranje novih uređaja, i samim tim je kreativno neiscrpan.

Znate da je ministarsto prosvjete ove godine počelo da daje snažniju podršku projektima koji se tiču korišćenja internet tehnologija u edukaciji, ali i projektima koji prave most između kulture i obrazovanja. Ta naša podrška nije nimalo slučajna, već proizvod planskog djelovanja ka stvaranju sistema obrazovanja koji je praktičan i koji oplemenjuje, umjesto onog koji zahtijeva puku reprodukciju“, reako je Šehović.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj, koje su poručile da je projekat Škole za 21. vijek, koji uključuje mikrobitove, i koji će sprovoditi Britanski savjet i Ministarstvo prosvjete u naredne tri godine, ogroman korak naprijed. “U Velikoj Britaniji distribuiran je million mikrobitova osnovcima, a u Americi i Kanadi biće distribuirano 2 miliona mikrobitova. Danas su mikrobit uredjaji došli i u crnogorske škole”, poručila je Madžgalj.

“Digitalne tehnologije mijenjaju način na koji učimo. Želimo da podržimo edukativnu reformu kako bi bili mladi konkuretni na tržištu rada. U ovom projektu učenici će zato imati priliku da sami oblikuju svoj proces učenja” poručila je ambasadorka Kemp.

Riječ je o pilot projektu, koji ima za cilj da pruži obuku i podršku za nastavnike u oblasti kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, digitalnih vještina i korišćenja microbit računara.

U okviru projekta ukupno 90 nastavnika iz 10 osnovnih škola (JU OŠ Vuko Jovović, Danilovgrad, JU OŠ Sutjeska, Podgorica, JU OŠ Pavle Rovinski, Podgorica, JU OŠ Risto Ratković, Bijelo Polje, JU OŠ Milan Vuković, Herceg Novi, JU OŠ Anto Đedović, Bar, JU Druga osnovna škola, Budva, JU OŠ Vuk Karadžić, Berane, JU OŠ Braća Labudović, Nikšić, JU OŠ Mustafa Pećanin, Rožaje) je već prošlo obuku sa ciljem da usavrše svoje nastavne prakse. Njima će kasnije opremiti mlade ljude nekim od alata koji su im potrebni za život i rad u globalizovanoj ekonomiji.

Istovremeno, svih deset škola koje učestvuju u projektu dobile su danas po 30 microbit računara, na kojima će već obučeni nastavnici obučavati učenike. Oni će potom moći da učestvuju i na međunarodnim takmičenjima u kodiranju i drugim srodnim aktivnostima koje sprovodi Britanski savjet.

Expires

 
Attachments
Created at 8.3.2018 9:49  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 8.3.2018 9:55  by PORTAL\Administrator