Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Obilježen Međunarodni dan djevojčica u ICT-u  

Novosti: Obilježen Međunarodni dan djevojčica u ICT-u

Title

Obilježen Međunarodni dan djevojčica u ICT-u 

Body




Kao i prethodnih godina Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore (Odbor udruženja ICT-a), obilježilo je Međunarodni dan djevočica u ICT-u. Obilježavanje ovog dana počelo je 2011.godine na inicijativu Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) u sklopu globalnog cilja da se podigne svijest o važnosti osnaživanja i ohrabrivanja djevojčica i djevojaka da se uključe u obrazovne programe s fokusom na ICT i grade svoje karijere u ovoj oblasti. Dan djevojčica u ICT-u obilježava se posljednjeg četvrtka u aprilu.



Predstavnice kompanija, članica OU ICT-a, pokušale su svojim prezentacijama podstaći djevojčice da svoju budućnost, koja je neminiovno svima vezana za ICT, vide, ne samo kao konzumenti, već kao stvaraoci savremenih trendova. Ove godine svoj doprinos dale su kompanije:

BILD STUDIO- djevojčicama završnog razreda OŠ“Pavle Rovinski“ prezentovano je kako da u SCRATCH-u napišu svoje prve programe.

ICT INVESTMNMENT- Neda Jelić je učenicama Gimazije „Slobodan Škerović“ kroz radionicu pokazala kako mogu da kreiraju svoj blog pomoću alata Wordpress. Zajedno su kreirali blog o hrani.

TELENOR- Nina Drobnjak je sa djevojčicama iz OŠ “Musa Burzan” podijelila veliki broj informacija o tome zašto je rad u ICT zanimljiv. Ohrabrila ih je da rade na razvoju svog talenta, zanemare predrasude i izbore se za svoju poziciju na polju informacionih tehnologija. Za razvoj te oblasti, u kojoj se očekuje pola miliona nepopunjenih pozicija u narednih par godina u Evropi, potrebna je još snažnija ženska perspektiva.

ČIKOM –Snežana Bošković je sa djevojkama iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ odrdžala radionicu. Cilj radionice je bio da se djevojčicama približi pojam softversko inženjerstvo koje je relativno mlada disciplina koja je još u razvoju. S obzirom da će se djevojčice uskoro naći na prekretnici koja se tiče izbora profesije radionica je bila idealna prilika da im približi ovaj kreativni inženjerski posao i mogućnosti koje taj posao nudi.

Kroz primjere djevojčicama je objašnjeno kako zaposleni koji se bave različitim poslovima u IT kompaniji (razvoj softvera, dizajn, projektni menadžment, softversko testiranje..) prilikom razvoja softvera rade i funkcionišu kao jedan savršeni tim. Tim koji u procesu razvoja softvera prikuplja zahtjeve klijenta, piše funkcionalne specifikacije, razvija softver, vrši testiranje kako bi finalno rješenje bilo stabilno, piše uputstva i radi obuku korisnika na terenu.

Djevojčicama je poručeno da slijede svoje želje i snove i da hrabro krenu u IT svijet, jer IT nije samo za dječake već za sve.

Expires

 
Attachments
Created at 27.4.2018 15:52  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 27.4.2018 15:56  by PORTAL\Administrator