Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Microsoft alati
Školska mreža
Predškolsko obrazovanje
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Projekat Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ predstavljen na konferenciji Savjeta Evrope  

Novosti: Projekat Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ predstavljen na konferenciji Savjeta Evrope

Title

Projekat Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ predstavljen na konferenciji Savjeta Evrope 

Body

Aktivnosti Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ u cilju suzbijanja nasilja i govora mržnje na internetu prepoznate su kao primjer dobre prakse od strane Odjeljenja za obrazovanje Savjeta Evrope i Wergeland centra.


U kategoriji od 748 primjera školskih projekata i inicijativa, ovo je jedan od 11 izabranih primjera dobre prakse koji je, konkretno, istakao ulogu škole u prevenciji i intervenciji u situacijama nasilja i govora mržnje na internetu. Tim povodom, koordinatorka Kluba, pedagogica Gimnazije “Slobodan Škerović“ Vanja Rakočević, učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji „Slobodni da govorimo, sigurni da učimo – Demokratske škole za sve“, koja je organizovana u Oslu, Norveška, u periodu 14-16. 11. 2018. godine.

Konferenciju je otvorila premijerka Norveške, Erna Solberg, koja je istakla da će se u toku konferencije prepoznati ogroman rad koji se svakodnevno obavlja u školama širom Evrope i na koje sve to načine škole promovišu demokratske vrijednosti i pomažu u izgradnji sigurnih i inkluzivnih društava za budućnost. Takođe, u uvodnim obraćanjima, prisutnim nastavnicima, predstavnicima ministarstava, profesorima univerziteta i stručnjacima iz oblasti obrazovanja iz cijele Evrope obratile su se i Snežna Samardžić-Marković, generalna direktorka Direktorata za demokratiju Savjeta Evrope i Andria Zafirakou, dobitnica Globalne nagrade za najbolju nastavnicu za 2018. godinu. Tokom konferencije učesnici su imali priliku da istražuju kako se škole suočavaju s diskriminacijom i kontraverznim pitanjima, na koje sve načine se mogu sprečavati svi oblici nasilja i zlostavljanja i kako podsticati opšte blagostanje svih učesnika školske zajednice.


Konferencija je povod za pokretanje četvorogodišnje kampanje pod nazivom „Free to speak, safe to learn - Democratic schools for all“. Opšti cilj kampanje je da štiti principe ljudskih prava i osnovnu misiju obrazovanja u razvoju i održavanju kulture demokratije u evropskim društvima. Šest je glavnih tema kojima će se škole i vlasti baviti u okviru kampanje: participacija djece i mladih; kontraverzna pitanja; prevencija nasilja i vršnjačkog nasilja; propaganda, dezinformacije i lažne vijesti; diskriminacija; opšte blagostanje svih u školama. U periodu od naredne četiri godine škole iz 50 evropskih zemalja dobiće priliku da se umreže na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou u cilju promovisanja demokratskih principa i vrijednosti i primijene vještine za stvaranje demokratske kulture u školama, oslobođenih nasilja, diskrminacije, govora mržnje i svih oblika nepoželjnog ponašanja.

Tokom drugog dana konferencije, Vanja Rakočević predstavila je aktivnosti Volonterskog kluba i projekat „No hate offline, no hate online“ u okviru panela „Prevencija nasilja i vršnjačko nasilje“. Naime, u uvjerenju da mladim ljudima treba prenijeti premisu da je online svijet javni prostor i da se principi i vrijednosti ljudskih prava i u njemu moraju jednako poštovati kao i u realnom svijetu, te da mladima treba pružiti neophodnu pomoć i podršku da nauče da prepoznaju govor mržnje na internetu i adekvatno reaguju na njega, Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“ 2014. godine pokrenuo je projekat „No hate offline, no hate online“. U centru projekta bili su mladi ljudi, a realizovan je kroz komplementarne online i offline aktivnosti i inicijative radi suzbijanja nasilja i govora mržnje na internetu. Projekat „No hate offline, no hate online“ realizovan je u 6 srednjih škola u Crnoj Gori (gimnazije u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu, Cetinju, Nikšiću i Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ u Podgorici) u periodu 2014–2017. godine, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo, Ministarstva sporta i Crnogorskog Telekoma - konkursa „Za svako dobro“ i tokom 2015. godine, u saradnji s NVO Djeca Crne Gore. Aktivnosti suzbijanja govora mržnje na internetu i građenje kapaciteta srednjoškolaca i nastavničkog kadara Volonterski klub nastavio je u saradnji s NVO FORUM MNE tokom 2017. godine, kada je obuku „Uloga nastavnika u prevenciji i suzbijanju nasilja i govora mržnje na internetu“ pohađalo oko 150 nastavnika iz 8 srednjih stručnih škola, a saradnjom s NVO 35mm i u okviru 3 partnerska projekta. Tokom 2017. i 2018. godine u projektne aktivnosti uključeno je još 6 škola, čiji su učenici i/ili nastavnici takođe pohađali obuke i u svojim zajednicama pokrenuli brojne akcije i dali doprinos ideji svijeta bez mržnje.

Expires

 
Attachments
Created at 1.2.2019 8:57  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 1.2.2019 8:59  by PORTAL\Administrator