Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Microsoft alati
Školska mreža
Predškolsko obrazovanje
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Šehović: Uspostavlja se novi sistem praćenja talenata  

Novosti: Šehović: Uspostavlja se novi sistem praćenja talenata

Title

Šehović: Uspostavlja se novi sistem praćenja talenata 

Body


Na konferenciji o motivisanju mladih, kojoj je prisustvovalo više stotina učenika iz svih krajeva Crne Gore, ministar prosvjete dr Damir Šehović najavio je novi sistem praćenja talenata: “Ubrzo će nastavnici i škole direktno u informacioni sistem unositi informacije o talentima djece. To će, biti odlična baza za njihovo dalje praćenje, ali i kreiranje politika u obrazovanju“, rekao je Šehović. Dodao je i da je već uspostavljen modul u informacionom sistemu za praćenje napretka sve djece, sa akcentom na djecu koja su u riziku od napuštanja školovanja. Konferenciju je organizovala Biznis akademija "Vijesti" uz programsku podršku Ministarstva prosvjete.

Ministar je, govoreći o načinima na koje je potrebno stimulisati djecu da rade na sebi, istakao Fond za kvalitet i talente iz koga će ove godine ponovo biti dodijeljeno 500 nagrada učenicima i nastavnicima i dodao: „U rukama nastavnika su ipak ključni alati koji će pokrenuti djecu i dati im do znanja da su svi oni jednako vrijedni i da nema dobre i loše djece. Moramo im pomoći da motivacioni impuls nađu u sebi, nezavisno od stava drugih prema njima.

Dakle, mehanizmi motivisanja su vrlo osjetljivi i treba ih na jednak način usmjeravati na djecu koja ostvaruju optimalne rezultate, kao i na onu djecu kojoj treba dodatni podstrek. Prve podstičemo da ne uđu u samozadovoljstvo, a time i stagnaciju. A druge da rade na najboljoj verziji sebe. Moramo biti svjesni koliko naša podrška, ohrabrenje i pohvala znači djetetu, čak i onda kada izgledaju prijeko i nezainteresovano. Zapravo, tad im je ta podrška i najpotrebnija“.Šehović je poručio i da stav građana, ne samo u našoj zemlji već i u svijetu, na temu školstva, ne bi smio da se svede na stereotip da je riječ o birokratizovanom sistemu ukalupljivanja djece.

Prisutnima se obratila i Anđela Mićanović, koja je sa aspekta mlade, uspješne osobe, dala osvrt na svoj životni put: „Inspirisana raznim iskustvima, odlučila sam tada da svoje studije nastavim u inostranstvu. Drugu godinu studija sam nastavila na Američkom univerzitetu u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. U želji da naučim njemački jezik, odlučila sam da otputujem u Njemačku i studije nastavim na Univerzitetu u Hajdelbergu, koji je jedan od 50 najboljih univerziteta na svijetu, a koji mi je, u saradnji sa Evropskom unijom, ponudio stupendiju. Tamo sam provela četvrtu i petu godinu svojih studija, naučila jezik, stekla brojne prijtelje i magistarsku diplomu. I tako, sa svoje 24 godine i magistarskom diplomom, sam, razmišljajući, shvatila da sam kod kuće tokom školovanja i rada stekla ne samo kvalitetno obrazovanje, već i radno iskustvo i kontakte. Istovremeno, moj rad i zalaganje su u osnovnoj i srednjoj školi nagrađeni titulom Đaka generacije, a na fakultetu titulom najboljeg studenta društvenih nauka Univerziteta Crne Gore. To je značilo da ljudi oko mene prate, primjećuju i poštuju moj rad i zalaganje. Takođe, naša zemlja nas treba.“

Ona je mladima poručila i da moraju stalno raditi na sebi: “ Takmičite se sami sa sobom. Ukoliko želite da budete uspješni i da vam neko sjutra ponudi posao, počnite tako što ćete danas kada odete kući razmisliti i definisati svoj cilj, dobro ga proučiti i osmisliti korake kako da stignete do njega. Vrijedno radite i budite strpljivi, uporni i spremni da ustanete i imate vjere u sebe kada stvari ne budu išle onako kako ste to zamislili. I zapamtite, ukoliko želite da uspijete ne idite utabanim stazama. Idite neistraženim putevima i ostavite trag.“

Direktor biznis akademije „Vijesti“ Brano Sudar, poručio da Akademija već godinama u saradnji sa Ministarstvom radi na temama koje su interesantne mladima, kako bi se djeca usmjerila na prave vrijednosti i čula kvalitetna izlaganja oko bezbjednosti na internetu, motivisanja za postignuća u školi i van nje, izboru srednje škole i dr. „U vrijeme poljuljanih vrijednosti šaljemo u javnost poruku da kvalitet i dalje postoji i da ga nećemo prepustiti stihiji, već da ćemo, kao društvo, znati da ga sačuvamo i ponudimo najmlađima.

Prisutnima su se na panelima obratili: Direktorica JU „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić-Lalović; Načelnica u Ministarstvu prosvjete Olivera Nikolić; Učitelj u OŠ „Oktoih“ Sava Kovačević; Učenica škole „Sergije Stanić“ Ines Frljučkić; Učenica gimnazije „Slobodan Škerović“ Jana Radunović.

Expires

 
Attachments
Created at 6.12.2019 14:27  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 6.12.2019 14:27  by PORTAL\Administrator