Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > Notepad ++ - program za editovanje tekstualnih fajlova i pisanje koda  

Open source: Notepad ++ - program za editovanje tekstualnih fajlova i pisanje koda

Title

Notepad ++ - program za editovanje tekstualnih fajlova i pisanje koda 

Body

Notepad++ je besplatan program za editovanje tekstualnih fajlova i pisanje koda. Radi u Windovs okruženju i podržava nekoliko jezika. Program je potpuno besplatan i njegova upotreba je regulisana GPL Licencom.



Lako ćete uočiti da je Notepad++ u stvari prelazna varijanta između klasičnog Windows-ovog Notepad-a i WordPad-a. Ipak, Notepad++ ima neke bitne prednosti u odnosu na WordPad. Jedna od njih, a možda i najvažnija je podrška za rad sa tabovima, tako da možete da editujete više fajlova istovremeno. Takođe jako bitna osobina Notepad++ je i numersanje linija koda, tako da uvek možete lako da se snađete gdje ste šta mijenjali.


Interfejs programa je mnogo jednostavniji u poređenju sa nekim od konkurentskih programa ove namjene. Korisnici mogu kompajlirati i pokretati makroe, slati kod na direktnu validaciju na W3C validator, pokrenuti fajl u Firefox-u i Internet Explorer-u. Tu je i ugrađeni spell-Checker, koji će vam pomoći da se riješite grešaka u kucanju dok pišete kod.

Notepad++ je napisan u programskom jeziku C++ i koristi čist Win32 API i STL koji osigurava veću brzinu izvršavanja i manju veličinu programa. Maksimalnom optimizacijom izvršnih procesa Notepad++ pokušava da smanji emisije ugljen-dioksida svetu. Kada se koristi manje procesorske snage, računar se manje opterećuje i smanjuje potrošnju energije. Na taj način, Notepad++ doprinosi očuvanju životne sredine.

Zvaničan sajt za Notepad ++ je https://notepad-plus-plus.org/

Uputstvo za preuzimanje Notepad ++ možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 28.6.2016 15:02  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.7.2016 13:14  by PORTAL\Administrator