Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > Scribus - program za pripremu za štampu  

Open source: Scribus - program za pripremu za štampu

Title

Scribus - program za pripremu za štampu 

Body

Scribus je besplatan program za pripremu za štampu. Pomoću ovog programa možete raditi kompletnu pripremu za štampu za kompleksne magazine, knjige, plakate, postere itd. Ne postoji kombinacija teksta i slika koju Scribus ne može sa lakoćom da postigne. Program je objavljen pod GNU General Public licencom v2, što znači da je u potpunosti besplatan za ličnu i poslovnu upotrebu.



Scribus podržava rad sa većinom poznatih bitmap formata, kao što su: TIFF, JPEG i Adobe Photoshop(PSD). Vektorska grafika je takođe podržana i importovani fajl može biti može biti direktno otvoren za izmene.

Lista podržanih formata je zaista duga, a neki od njih su: Encapsulated PostScript(EPS), SVG, Adobe Illustrator(AI) i Xfig. Profesionalna podešavanja uključuju CMYK paletu boja, i rad sa ICC-om(International Color Consortium).

Program nudi opciju da krajni rezultat eksportujete u PDF visoke rezolucije, koji kasnije možete sa lakoćom odštampati. PDF podrška ukjlučuje: transparenciju, enkripciju, interaktivna PDF polja, anotacije(beleške) i bookmarks(linkovani sadržaj). Scribus vam nudi opciju da direktno importujete fajlove OpenOffice-a, kao i Microsoft Office-a, PDB (Palm OS) i HTML formate(iako ovde postoje neka ograničenja). Korisnički intefejs programa je dosta sličan Adobe Illustratoru, pa ako ste veće radili u ovom programu, lako će te se navići na Srcibus. Ako ste početnik u ovoj oblasti, u početku će vam sve biti konfuzno, ali Scribus je toliko moćna alatka, da vrijedi da odvojite vreme i savladate njegovu upotrebu. Scribus online help će pomoći svakome da reši bilo koju nedoumicu u vezi ovog programa.

Scribus je moćan besplatan alat za pripremu za štampu i slobodno možemo reći da se odlično nosi sa skupim komercijalnim programima iz ove oblasti, kao što su: Adobe PageMaker, PagePlus, QuarkXPress ili Adobe InDesign.



Zvaničan sajt Scribus programa je www.scribus.net .

Program možete preuzeti ovdje.


Expires

 
Attachments
Created at 4.7.2016 11:55  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.7.2016 11:04  by PORTAL\Administrator