Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Bezbjednost djece na internetu > Obilježen Dan sigurnog interneta  

Bezbjednost djece na internetu: Obilježen Dan sigurnog interneta

Title

Obilježen Dan sigurnog interneta 

Body
Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, Klubom volontera JU Gimnazija "Slobodan Škerović" i NVO "Učionica u pokretu", obilježilo je Dan sigurnog interneta danas, 7. februara nizom događaja na nekoliko lokacija širom Crne Gore, a centralni događaj održan je u Podgorici, u sali Zavoda za školstvo.

Prisutnima su se obratili direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete mr Arijana Nikolić-Vučinić, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete Marina Matijević, prof. dr Ramo Šendelj sa Univerziteta Donja Gorica, načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i strateško programiranje i razvoj u Ministarstvu prosvjete Tamara Milić, konsultant u Programu dječije zaštite iz Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Nada Đurović-Martinović i Zorica Vujović iz Nacionalnog tima za sajber bezbjednost (CIRT).

Direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete mr Arijana Nikolić-Vučinić rekla je da živimo u vremenu kada djeca u sve ranijem dobu počinju da aktivno koriste internet, a najviše društvene mreže, bez dovoljno znanja i iskustva izlažući se opasnosti od raznih vrsta zloupotreba: „Upravo je to razlog zašto roditelji i nastavnici moraju da preuzmu sve aktivniju ulogu u edukaciji djece o tome kako da prepoznaju opasnosti odnosno kako da izbjegavaju izazove koje donose internet i društvene mreže.“

Na temu „Integracija sajber bezbjednosti u obrazovni sistem“, govorila je Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete. Ona je naglasila da je Ministarstvo u saradnji sa partnerima prethodnih godina učinilo mnogo toga kada je riječ o podizanju značaja teme bezbjednosti interneta u okviru obrazovnog sistema kroz brojne projekte sprovedene u školama, poput #Surfujpametno, ali i kroz edukaciju nastavnika i stručnih saradnika, kao što su obuke nastavnika po ECDL modelu.

Matijević je pohvalila aktivnosti Kluba volontera JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ koji su kroz radionice „No hate offline, no hate online“ aktuelizovali ovu temu među učenicima i dodala da se informacije o svim projektima i aktivnostima u vezi sa bezbjednošću djece na internetu mogu pronaći na školskom portalu: www.skolskiportal.edu.me.

Prof. dr Ramo Šendelj sa Univerziteta Donja Gorica govorio je na temu „Sajber bezbjednost u visokom obrazovanju u Crnoj Gori“. On je naglasio da su našoj zemlji sve više potrebni stručnjaci iz ove oblasti, pa je u skladu sa tom potrebom na Univerzitetu Donja Gorica otvoren program za magistarske studije iz oblasti sajber bezbjednosti. Prof. Šendelj je naglasio važnost edukacije nastavnika i podizanje svijesti društva o opasnostima koje vrebaju sa interneta.

O tome kako zaštititi djecu i naučiti ih da prepoznaju i pobijede izazove na društvenim mrežama govorila je Tamara Milić, načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i strateško programiranje i razvoj u Ministarstvu prosvjete. Ona je rekla da se u okviru projekta „Škola bez nasilja“ već više od deset godina obrađuje tema bezbjednosti na internetu. Danas živimo u vrijeme društvenih mreža čije nepravilno korišćenje može od djece lako napraviti žrtve nasilja. Stoga je osmišljeno pet scenarija za pet nastavnih časova kroz koje će nastavnici ukazati djeci na što treba da obrate pažnju i kako da prepoznaju oblike nasilja, kao i što treba da preduzmu kako bi se zaštitili.

Konsultantkinja u Programu dječije zaštite pri Kancelariji UNICEF-a u Crnoj Gori Nada Đurović-Martinović predstavila je aplikaciju „NET prijatelji“ kroz koju djeca uče kako da koriste internet bezbjedno. Ona je objasnila da aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu.

Zorica Vujović, članica Nacionalnog tima za sajber bezbijednost u Ministarstvu javne uprave govorila je o sajber bezbjednosti kao zajedničkoj odgovornosti. Vujović je ukazala na činjenicu da svijet broji oko 3.5 milijarde aktivnih korisnika interneta među kojima je mnogo štetnih i opasnih korisnika. Ona je ukazala da opasnosti vrebaju od malicioznih programa, krađe identiteta, socijalnog inžinjeringa, fišinga i sličnog. Ukazujući na opasnost ostavljanja podataka na društvenim mrežama, ona je rekla da se oko 80% informacija o svakoj meti može dobiti upravo preko ovih mreža. Takođe, ona je pozvala sve koji dožive neki incident na internetu, da to i prijave CIRT-u, putem veb stranice.

U okviru obilježavanja Dana sigurnog interneta, Ministarstvo prosvjete je u saradnji sa partnerima organizovalo niz aktivnosti širom Crne Gore, pa je u toku dana u osnovnim i srednjim školama deset crnogorskih opština, kao i u prostorijama Nacionalnog tima za sajber bezbjednost održano niz radionica posvećenih nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Učenici JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“, Podgorica, posjetili su Ministarstvo javne uprave gdje su razgovarali sa članovima Nacionalnog tima za sajber bezbjednost. Učenici JU OŠ „Braća Labudović, Nikšić, JU OŠ „Veljko Drobnjaković“, Kotor i JU OŠ „Ristan Pavlović“, Pljevlja imali su prilike da pokažu svoje znanje u kvizu „Pokaži što znaš o sigurnom internetu“.

U prostorijama Ministarstva prosvjete, JU OŠ „Blažo Jokov Orlandić“, Bar, JU OŠ „Dušan Korać“, Bijelo Polje, JU OŠ „Luka Simonović“, Nikšić održana je obuka nastavnika informatike - Prijedlozi za aktivan pristup nastavi informatike u okviru prevencije on-line nasilja.

U JU OŠ „Pavle Žižić“, Bijelo Polje, JU OŠ „Danilo Kiš“, Budva i JU Gimnazija Cetinje održana je prezentacija portala za nastavnike – dio portala posvećen bezbjednosti djece na internetu namijenjen nastavnicima.
Radionica o bezbjednosti djece na internetu posvećena roditeljima održana je u JU OŠ „Jugoslavija“, Bar, JU OŠ „Radomir Mitrović“, Berane i JU OŠ „Sutjeska“, Podgorica.

Dan sigurnog interneta obilježava se širom svijeta pod sloganom "Ujedinjeni za bolji internet", u organizaciji INSAFE-a, Evropske mreže nacionalnih centara za siguran internet.

Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta.

Expires

 
Attachments
Created at 8.2.2017 14:11  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 8.2.2017 14:11  by PORTAL\Administrator