Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > Održana radionica za kreiranje razvojno primjerenog materijala i prelaza s razredne na predmetnu nastavu  

Inkluzivno obrazovanje novosti: Održana radionica za kreiranje razvojno primjerenog materijala i prelaza s razredne na predmetnu nastavu

Title

Održana radionica za kreiranje razvojno primjerenog materijala i prelaza s razredne na predmetnu nastavu 

Date Created

 

Body


U Resursnom centru "Dr Peruta Ivanoić" u Kotoru održana je dvodnevna radionica sa ciljem kreiranja razvojno primjerenog materijala, prelaza s razredne na predmetnu nastavu i praktično vođenje za rad u nastavi.

Vizija Strategije inkluzivnog obrazovanja (2019-2025) je da djeci sa posebnim obrazovnim potrebama obezbijediti dostupno, pristupačno i kvalitetno inkluzivno obrazovanje na svim nivoima.

S tim u vezi je tokom dvodnevne radionice definisan mehanizam vođenja nastave praktične primjene do sada pokrenutih programa. Ovu aktivnost će sprovoditi timovi koji su i u prethodnoj fazi i sprovodili obuke. Zadatak timova je da prate i podrže primjenu pokrenutih programa u oblastima: autizam, intelektualne smetnje, čitanje, pisanje, DAISY. Tokom dvodnevne radionice definisan je protokol za praćenje, urađen plan monitoringa praktikovanja pokrenutih primjena programa i razvijen tzv. coaching model (vođenje, praćenje praktične primjene). Timove čine: Vesna Obrenović i Marina Joksimović; Alma Begović i Aleksandra Trailović; Danka Mijatović i Milica Stamatović; Jadranka Radulović i Sanja Pešić.

Potom tim sastavljen od učitelja, nastavnika, psihologa i defektologa je koncipirao mjere koje treba da olakšaju prelaz i privikavanje djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama na predmetnu nastavu, odnosno veći broj nastavnika i nove zahtjeve. Tim koji čine Budimirka Peruničić,Aleksandra Đurišić, Ivana Obradović, Biljana Stojkanović, Mirjana Kustudić je kreirao materijal koji prati teorijske osnove, razvojne karakteristike, dosadašnja iskustva iz neposrednog rada, prepoznao izazove, koncipirao konkretne korake i mjere.

Konačno, tim sastavljen od psihologa i defektologa će pripremiti materijal za djecu za razumijevanje karakteristika, osobenosti, promjena, izazova koji se javljaju i okviru razvojnih faza puberteta i adolescencije. Tim koji čine: Irena Bogićević, Nataša Kostić Knežević, Ivana Medenica, Svetlana Džuver, Dušica Dubljević je tokom radionice koncipirao nacrt materijala namijenog za stručne saradnike i nastavnike u dijelu njihove pripreme da pomognu djetetu sa posebnim potrebama u adolescentskom periodu. Nakon pripreme materijala organizovaće se obuke za stručne saradnike. Nacrt sadrži uvodni i teorijski dio, opis adolescentne faze, izazova sa kojima se djeca, roditelji i nastavnici suočavaju i daje ciljane preporuke za psotupanje, uz razvojni materijal kopji treba djeci konkretno da olakša razumijevanje i upravljanje sobom u ovoj životnioj dobi.

Expires

 
Attachments
Created at 29.11.2019 9:00  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 29.11.2019 9:00  by PORTAL\Administrator