Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > DAISY udžbenici u Crnoj Gori među najboljim inovativnim praksama inkluzivnog obrazovanja u svijetu  

Inkluzivno obrazovanje novosti: DAISY udžbenici u Crnoj Gori među najboljim inovativnim praksama inkluzivnog obrazovanja u svijetu

Title

DAISY udžbenici u Crnoj Gori među najboljim inovativnim praksama inkluzivnog obrazovanja u svijetu 

Date Created

 

Body


Inicijativa uvođenja DAISY udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori prepoznata je kao jedna od 75 najboljih inovativnih praksi u oblasti inkluzivnog obrazovanja ove godine na konferenciji Zero Project 2020, međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama.

BEČ, AUSTRIJA, 20. februar 2020. – Inicijativa uvođenja DAISY udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori, pokrenuta prije šest godina od strane UNICEF-a i Ministarstva prosvjete u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade „Podgorica”, Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti, prepoznata je kao jedna od 75 najboljih inovativnih praksi na globalnom nivou u oblasti inkluzivnog obrazovanja ove godine na konferenciji Zero Project 2020, međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama koji okuplja više stotina stručnjaka iz ove oblasti širom svijeta.

Zero Project svake godine identifikuje i u svijetu promoviše najinovativnije politike i prakse za poboljšavanje života osoba sa smetnjama u razvoju.
Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja DAISY udžbenike sistematski koristi u inkluzivnom obrazovanju. Radi se o udžbenicima u audio-vizuelnom DAISY formatu koji su namijenjeni svoj djeci, ali su od posebne koristi za učenike koji imaju teškoće u čitanju štampanog teksta.



“Odgovornost je svakog društva da djeci sa smetnjama u razvoju, kao i svoj drugoj, obezbijedi kvalitetno obrazovanje. To je i cilj ove inicijative, jer se uvođenjem DAISY udžbenika djeci i nastavnicima omogućava da koriste kvalitetna nastavna sredstva. Da bi ova inicijativa zaživjela i bila primijenjena na kvalitetan način u svim školama potrebno je uložiti dodatan sistemski napor i ulaganja svih partnera,“ ističe Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori.

Djeci u osnovnim školama danas su u DAISY formatu na raspolaganju čitanke od IV do IX razreda, kao i udžbenici istorije. Timovi nastavnika u 70 osnovnih škola u Crnoj Gori obučeni su za korišćenje Daisy udžbenika.

“366 nastavnika u osnovnim školama obučeno je za upotrebu Daisy udžbenilka. U ovom formatu dostupno je više udžbenika. Ono što je najvažnije jeste da je inicijativa izrasla iz snažnog partnerstva Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, te drugih resornih institucija. Ova vrsta udžbenika nesumnjivo jača samopouzdanje kod djece, ali i čini nastavu drugačijom i interaktivnom,“ ističe Tamara Milić, načelinica u Ministarstvu prosvjete.

Sanja Krivokapić, majka dječaka sa smetnjama vida, ističe da, zahvaljujući DAISY udžbeniku, on samostalnije uči. „Ranije sam mu sve čitala. Po deset, dvadeset puta ponovim jednu lekciju da bi on zapamtio, a sada pustim, pa ja imam slobodnog vremena dok on to sluša," objašnjava Sanja.

Aferdita Berišaj zbog oštećenja vida, svijet književnosti lakše upoznaje slušajući, umjesto čitajući knjige. “Nekako i brže i bolje učim. Kada čitam sama, imam glavobolje i krenu mi suze, peku me oči. Praktičnije je slušati, stvarati slike i onda mogu to analizirati bez ikakvih problema, čak i prepričavati”, objašnjava Aferdita.

UNICEF će nastaviti da podržava inovativne prakse radi poboljšanja kvaliteta obrazovanja za svako dijete u Crnoj Gori.

Expires

 
Attachments
Created at 21.2.2020 10:51  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 21.2.2020 10:52  by PORTAL\Administrator