Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Inkluzivno obrazovanje novosti > Realizacija učenja kod kuće za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama iz srednjih škola  

Inkluzivno obrazovanje novosti: Realizacija učenja kod kuće za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama iz srednjih škola

Title

Realizacija učenja kod kuće za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama iz srednjih škola 

Date Created

 

Body

Učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama je neophodno omogućiti individualizovane sadržaje za učenje kod kuće - procijeniti sadržaj, metod, strategiju i podršku. U prilogu su preporuke za realizaciju učenja kod kuće za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama iz srednjih škola

Učenjem kod kuće želimo da osiguramo da učenici ne budu lišeni sistematskog planskog podsticaja za napredovanje u obrazovnom, ali i razvojnom, životnom i profesionalnom posgledu, zbog situacije izazvane COVID-19.

Ono ne može sasvim zamijeniti učenje u školi, jer je lišeno žive socijalne interakcije. Međutim, održava: nivo radnih navika učenika, kontakt učenika sa školskim gradivom i obrazovnim sistemom, fokus, koncetraciju, smisaonost, strukturu.

Učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama je neophodno omogućiti individualizovane sadržaje za učenje kod kuće. Pristup je individualan i potrebno je za različite aspekte učenja individualno procijeniti kakva podrška je učeniku potrebna i kako mu je pružiti. U zavosnosti od procijenjenih mogućnosti, karakteristika, interesovanja, potreba i sposobnosti učenika i porodice, potrebno je odrediti da li će nastavnik komunicirati sa učenikom i/ili i sa roditeljem, na koji način će slati materijale, na koji način provjeravati postignuće i napredak.

Potrebno je da nastavnici, u skladu sa IROP-om koji su već napravili, izdvoje sadržaje za određeni period – sedmicu ili dvije dana, da učeniku pripreme jasne instrukcije, raspored obaveza i materijale za učenje.

Kad gradivo dozvoljava, treba praviti zasebne nastavne listiće za učenje i provjeru znanja.

Djeluje obiman zadatak, ali kroz ciljane, jednostavne, konkretne instrukcije, treba navesti šta je potrebno da dijete uradi – pročita, što da zapamti, sa čim da poveže, što da prepiše i sl.

Važno je predvidjeti zadatke koje je moguće realizovati kod kuće, oblike rada i praćenja učenika koje je moguće realizovati u interakciji dijete-roditelj.

Npr. ukoliko je planirano da u okviru modula Nauka o ishrani učenik „zna da nabroji žitarice, povrće i voće, kao i da zna da prepozna pojedine vrste istog“, u skladu sa mogućnostima učenika treba predložiti oblike rada kojima će se ostvariti ovaj cilj – čitanjem i ponavljanjem, prikazivanjem pripremljenog slikovnog ili video materijala, istraživanjem namirnica koje se nalaze u porodičnoj kuhinji i sl.

U planiranju praktične nastave bi trebalo da napraviti predloge praktičnih zadataka koji se savladavaju kroz više jasnih koraka, podijeljenih u manje sekvence (faze), kako bi učenici imali mogućnost da postupno napreduju i ostvaruju rezultate, a roditelji/staratelji znali kako da ih prate. Na youtube kanalima škola se mogu naći vrlo vrijedni snimci postupaka npr. pripreme hrane ili koktela, u kojima se lako prepoznaju mali koraci u savladavanju radnji.

Primjer praktičnog zadatka razloženog u faze:

- prezentacija čaše za koktel
- prezentacija šejkera
- sipanje sastojka br.1
- dodavanje leda, zatvaranje šejkera
- miješanje
- sipanje sastojka br. 2
- frapiranje
- miješanje
- sipanje u čašu za koktel i
- služenje gostu.
-

Ovako koncipirani zadaci omogućavaju da dijete pravilno uvježba jednu po jednu fazu, a zatim ih spoji u slijed koraka i nauči cijeli proces.

Roditelji/staratelji su ključni u osiguranju da učenik kod kuće obavlja određene obaveze. Neophodno je pripremiti uputstva o načinu učenja i praćenja učenika u njegovom radu kod kuće. Sugerisati roditelju da vodi bilješke o koracima u učenju i napredovanju. Roditelji ne bi trebalo da preuzimaju ulogu nastavnika, već da prate njegove instrukcije i pitaju sve što im nije jasno.

Ne treba postavljati visoka očekivanja, brinuti ukoliko učenik ne postiže rezultate koji se priželjkuju. Učeniku i roditeljima/starateljima je potrebno naročito naznačiti kako da omoguće da dijete vježba u kućnim uslovima određene praktične zadatke (za učenike iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, zdravstva, ICT - tehnologije i sl.)

Npr. kod ishoda učenja Identifikuje ulogu gostoprimstva i lijepog ophođenja za razvoj ugostiteljstva, predloženi način rada može biti “rad u paru”, a učeniku i roditelju predložen određeni scenario u kome će se vježbati lijepo ophođenje. Isto tako, priprema određenih recepata u kućnoj kuhinji, uz pravilno poštovanje profesionalnih zahtjeva procesa rada, od pripemnih do završnih poslova.

Ukoliko je sadržaj takav da je kod kuće neizvodljivo vježbati, treba razmisliti da li je moguće:

Preporučiti učenicima određeni video ili drugi materijal koji bi samostalno mogli da prate na internetu i steknu uvid u realni praktični rad.

Budite otvoreni za pitanja roditelja i učenika, jer svi prolazimo kroz novu situaciju i nalazimo na nedoumice za koje nam je potrebna podrška ljudi iz okoline.

Expires

 
Attachments
Created at 25.3.2020 10:06  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 25.3.2020 10:08  by PORTAL\Administrator