Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Projekat Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ predstavljen na konferenciji Savjeta Evrope  

Novosti: Projekat Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ predstavljen na konferenciji Savjeta Evrope

Title

Projekat Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ predstavljen na konferenciji Savjeta Evrope 

Body

Aktivnosti Volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović“ u cilju suzbijanja nasilja i govora mržnje na internetu prepoznate su kao primjer dobre prakse od strane Odjeljenja za obrazovanje Savjeta Evrope i Wergeland centra.


U kategoriji od 748 primjera školskih projekata i inicijativa, ovo je jedan od 11 izabranih primjera dobre prakse koji je, konkretno, istakao ulogu škole u prevenciji i intervenciji u situacijama nasilja i govora mržnje na internetu. Tim povodom, koordinatorka Kluba, pedagogica Gimnazije “Slobodan Škerović“ Vanja Rakočević, učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji „Slobodni da govorimo, sigurni da učimo – Demokratske škole za sve“, koja je organizovana u Oslu, Norveška, u periodu 14-16. 11. 2018. godine.

Konferenciju je otvorila premijerka Norveške, Erna Solberg, koja je istakla da će se u toku konferencije prepoznati ogroman rad koji se svakodnevno obavlja u školama širom Evrope i na koje sve to načine škole promovišu demokratske vrijednosti i pomažu u izgradnji sigurnih i inkluzivnih društava za budućnost. Takođe, u uvodnim obraćanjima, prisutnim nastavnicima, predstavnicima ministarstava, profesorima univerziteta i stručnjacima iz oblasti obrazovanja iz cijele Evrope obratile su se i Snežna Samardžić-Marković, generalna direktorka Direktorata za demokratiju Savjeta Evrope i Andria Zafirakou, dobitnica Globalne nagrade za najbolju nastavnicu za 2018. godinu. Tokom konferencije učesnici su imali priliku da istražuju kako se škole suočavaju s diskriminacijom i kontraverznim pitanjima, na koje sve načine se mogu sprečavati svi oblici nasilja i zlostavljanja i kako podsticati opšte blagostanje svih učesnika školske zajednice.


Konferencija je povod za pokretanje četvorogodišnje kampanje pod nazivom „Free to speak, safe to learn - Democratic schools for all“. Opšti cilj kampanje je da štiti principe ljudskih prava i osnovnu misiju obrazovanja u razvoju i održavanju kulture demokratije u evropskim društvima. Šest je glavnih tema kojima će se škole i vlasti baviti u okviru kampanje: participacija djece i mladih; kontraverzna pitanja; prevencija nasilja i vršnjačkog nasilja; propaganda, dezinformacije i lažne vijesti; diskriminacija; opšte blagostanje svih u školama. U periodu od naredne četiri godine škole iz 50 evropskih zemalja dobiće priliku da se umreže na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou u cilju promovisanja demokratskih principa i vrijednosti i primijene vještine za stvaranje demokratske kulture u školama, oslobođenih nasilja, diskrminacije, govora mržnje i svih oblika nepoželjnog ponašanja.

Tokom drugog dana konferencije, Vanja Rakočević predstavila je aktivnosti Volonterskog kluba i projekat „No hate offline, no hate online“ u okviru panela „Prevencija nasilja i vršnjačko nasilje“. Naime, u uvjerenju da mladim ljudima treba prenijeti premisu da je online svijet javni prostor i da se principi i vrijednosti ljudskih prava i u njemu moraju jednako poštovati kao i u realnom svijetu, te da mladima treba pružiti neophodnu pomoć i podršku da nauče da prepoznaju govor mržnje na internetu i adekvatno reaguju na njega, Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“ 2014. godine pokrenuo je projekat „No hate offline, no hate online“. U centru projekta bili su mladi ljudi, a realizovan je kroz komplementarne online i offline aktivnosti i inicijative radi suzbijanja nasilja i govora mržnje na internetu. Projekat „No hate offline, no hate online“ realizovan je u 6 srednjih škola u Crnoj Gori (gimnazije u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu, Cetinju, Nikšiću i Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ u Podgorici) u periodu 2014–2017. godine, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo, Ministarstva sporta i Crnogorskog Telekoma - konkursa „Za svako dobro“ i tokom 2015. godine, u saradnji s NVO Djeca Crne Gore. Aktivnosti suzbijanja govora mržnje na internetu i građenje kapaciteta srednjoškolaca i nastavničkog kadara Volonterski klub nastavio je u saradnji s NVO FORUM MNE tokom 2017. godine, kada je obuku „Uloga nastavnika u prevenciji i suzbijanju nasilja i govora mržnje na internetu“ pohađalo oko 150 nastavnika iz 8 srednjih stručnih škola, a saradnjom s NVO 35mm i u okviru 3 partnerska projekta. Tokom 2017. i 2018. godine u projektne aktivnosti uključeno je još 6 škola, čiji su učenici i/ili nastavnici takođe pohađali obuke i u svojim zajednicama pokrenuli brojne akcije i dali doprinos ideji svijeta bez mržnje.

Expires

 
Attachments
Created at 1.2.2019 8:57  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 1.2.2019 8:59  by PORTAL\Administrator