Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > U školama obilježen Dan sigurnog interneta  

Novosti: U školama obilježen Dan sigurnog interneta

Title

U školama obilježen Dan sigurnog interneta 

Body


Kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje danas je u 32 osnovne i srednje škole iz svake opštine, obilježen Dan sigurnog interneta.

„Uz podršku Ministarstva prosvjete u crnogorskim školama se po osmi put obilježava Dan sigurnog interneta. Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja Interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta, rekla je načelnica odjeljenja za Informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete, Marina Matijević.

Ona je istakla činjenicu da djeca mlađeg uzrasta moraju znati da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na Internetu, te naglasila da je cilj današnjih aktivnosti bio da se đacima predstave pravila kojih se moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija.


Kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje danas je u 32 osnovne i srednje škole iz svake opštine, obilježen Dan sigurnog interneta.

Matijević je rekla da u korišćenju interneta djeca moraju da obrate pažnju kada ostavljaju lične podatke na društvenim mrežama, kada objavljuju fotografije i da izbjegavaju komunikaciju sa nepoznatim osobama, na šta je posebno stavljen akcenat u okviru današnjih aktivnosti.

Radionice za učenike održane su u OŠ „Vukašin Radunović“ u Beranama, OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju, OŠ „Savo Ilić“ u Kotoru, OŠ „Mahmut Adrović“ u Petnjici, Srednjoj stručnoj školi u Rožajama, OŠ „Marko Nuculović“ u Ulcinju, OŠ „Dušan Obradović“ na Žabljaku, Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i OŠ „Štampar Makarije“ u Podgorici. U trajanju od jednog školskog časa, đacima su predstavljene pogodnosti koje dobijaju korišćenjem informacionih tehnologija, ali je naglasak stavljen na njihovu bezbjednost tokom otkrivanja digitalnog svijeta.

Na radionicama za nastavnike koje su održane u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi, Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju, Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima, OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, OŠ „Milorad Musa Burzan“, OŠ „Oktoih“ i OŠ „Pavle Rovinski“ u Podgorici predstavljen je Portal za nastavnike koji je kreiran da unaprijedi korišćenje ICT-a i približi informatički svijet i njegove mogućnosti nastavnom kadru i drugim subjektima u obrazovanju, što bi podiglo nivo informatičkog znanja. Nastavnicima je predstavljena posebna stranica na Portalu koja je posvećena bezbjednosti djece na internetu, a na kojoj mogu pronaći preporuke, smjernice, istraživanja, tutorijale, kao i linkove za prijavu nelegalnog sadržaja ili sajber incidenta. U OŠ „Bajo Jojić“ u Andrijevici, OŠ „Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju, OŠ „Dašo Pavičić“ u Herceg Novom, OŠ „Braća Ribar“ u Nikšiću, OŠ „Petar Dedović“ u Plavu, OŠ „Brnko Brinić“ u Tivtu, OŠ „Vladimir Nazor“ i OŠ „Vlado Milić“ u Podgorici učenici su zajedno sa nastavnicima prošli kroz aplikaciju NET prijatelji. Aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Razvijena je za djecu uzrasta od 9 do 11 godina. Pored realnih životnih situacija u kojima se djeca mogu naći kada su online, aplikacija sadrži opciju i da se prijavi nasilje na internetu.

Učenici OŠ „Meksiko“ u Baru, OŠ „Njegoš“ u Danilovgradu, OŠ „Risto Manojlović“ u Kolašinu, OŠ „Radomir Rakočević“ u Mojkovcu, Obrazovnih centara u Plužinama i Šavniku, kao i OŠ „Donja Ržanica“ i OŠ „Vuk Karadžić“ u Beranama, radili su Kviz “Pokaži šta znaš o sigurnom Internetu”. U kvizu su obrađene najznačajnije teme iz oblasti bezbjednosti djece na Internetu. Na šaljiv i djeci prihvatljiv način obrađene su situacije, nedoumice, rizici na koje oni nailaze prilikom korišćenja Interneta.

Osim navedenih aktivnosti, u nekim školama održane su i debate sa učenicima i radionice za roditelje, radilo se na kreiranju zajedničkog digitalnog sadržaja na temu bezbjednosti djece na Internetu, održane su filmske projekcije i niz drugih aktivnosti posvećenih ovoj temi.

Expires

 
Attachments
Created at 6.2.2019 9:06  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 6.2.2019 9:07  by PORTAL\Administrator