Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Počinje nova faza programa "Škole za 21.vijek"  

Novosti: Počinje nova faza programa "Škole za 21.vijek"

Title

Počinje nova faza programa "Škole za 21.vijek"  

Body


Trogodišnji program pod nazivom “Škole za 21. vijek” se sprovodi u šest zemalja Zapadnog Balkana i obuhvatiće 162 osnovne škole u Crnoj Gori. Nova faza Programa počeće u martu 2019. godine , i to aktivnostima u kojima će biti uključeno 26 osnovnih škola iz opštine Podgorica. Sprodovođenje programa u Crnoj Gori je rezultat saradnje British Council-a, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo.

Svrha ovog višegodišnjeg regionalnog programa British Council-a je jačanje ključnih vještina i vještina kodiranja kod učenika/ca uzrasta od 10 do 14 godina kroz nastavne i vannastavne aktivnosti. Dvije ključne vještine koje su u fokusu ovog programa su kritičko mišljenje i rješavanje problema, kao i vještine kodiranja. Vještine kodiranja učenika/ca će posebno biti unaprijeđene upotrebom Micro:bit uređaja za kodiranje, pri čemu će svakoj školi, zavisno od ukupnog broja učenika/ca, biti dodijeljen odgovarajući broj Micro:bit uređaja.

Svečani događaj povodom početka programa “Škole za 21 vijek” biće održan 12. marta 2019. godine u Podgorici, kada će svakoj školi koja učestvuje u prvom ciklusu obuke (ukupno 26 škola) biti dodijeljen i odgovarajući broj Micro:bit uređaja. U sklopu aktivnosti koje su definisane programom “Škole za 21. vijek” biće održane obuke za direktore/ice i nastavno osoblje iz škola koje učestvuju u projektu. Obuka za direktore/ice će trajati dva dana i biće održana u drugoj polovini marta 2019. u Podgorici. Cilj obuke je da se direktori/ice škola detaljno upoznaju sa programom, ali i da razmijene stavove o najefektivnijim načinima njegove implementacije. Na ovoj obuci dobiće i informacije o ulozi direktora/ica u pružanju podrške implementaciji programa na nivou škola. Nastavnici će proći trodnevnu obuku na temu kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja uz upotrebu Micro:bit uređaja. Trening program o ključnim vještinama je razvijen od strane eksperata/kinja British Council-a, a više informacija se može naći na ovom linku. Obuka o korišćenju Micro:bit uređaja u nastavnom procesu je razvijena uz podršku Micro:bit Fondacije za obrazovanje (Microbit Educational Foundation). Programi obuke biće akreditovani u skladu sa važećim propisima.

Nastavnicima/ama koji/e pohađaju obuku se takođe savjetuje da prošire i demonstriraju značaj ključnih vještina u procesu nastave/učenja svojim kolegama. Pored toga, snažno se podstiču da integrišu ključne vještine u nastavni plan i program i izvrše uticaj na nastavničku zajednicu na nivou svoje škole kroz razmjenu i unapređenje modela za integraciju ključnih vještina u proces nastave. Po završetku trodnevne obuke, nastavnici/e će raditi na konkretnim projektima uz mentorsku podršku naših trenera/ica i izvještavati o napretku i postignućima na posebnom događaju koji će biti organizovan za njih i direktore/ice škola u dvanaest do trinaest nedelja nakon završetka početne obuke (sredina juna 2019.).

Jedan od ciljeva projekta je i podsticanje formiranja sekcija za kodiranje u školama koje učestvuju u projektu, u cilju promovisanja vještina kodiranja kao jedne od ključnih vještina za 21. vijek. Klub za kodiranje na Micro:bit uređajima trebalo bi da bude formiran poslednjeg dana obuke nastavnika/ca. Klub za kodiranje treba da predstavlja mjesto okupljanja nastavnika/ca i učenika/ca gdje će razmjenjivati ideje i unapređivati nastavne prakse kreativnim tehnikama kodiranja i takođe obezbjediti platformu za razmjenu ideja i iskustava sa vršnjacima i kolegama iz drugih škola.

Expires

 
Attachments
Created at 5.3.2019 11:17  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.3.2019 11:26  by PORTAL\Administrator