Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Šehović: Uspostavlja se novi sistem praćenja talenata  

Novosti: Šehović: Uspostavlja se novi sistem praćenja talenata

Title

Šehović: Uspostavlja se novi sistem praćenja talenata 

Body


Na konferenciji o motivisanju mladih, kojoj je prisustvovalo više stotina učenika iz svih krajeva Crne Gore, ministar prosvjete dr Damir Šehović najavio je novi sistem praćenja talenata: “Ubrzo će nastavnici i škole direktno u informacioni sistem unositi informacije o talentima djece. To će, biti odlična baza za njihovo dalje praćenje, ali i kreiranje politika u obrazovanju“, rekao je Šehović. Dodao je i da je već uspostavljen modul u informacionom sistemu za praćenje napretka sve djece, sa akcentom na djecu koja su u riziku od napuštanja školovanja. Konferenciju je organizovala Biznis akademija "Vijesti" uz programsku podršku Ministarstva prosvjete.

Ministar je, govoreći o načinima na koje je potrebno stimulisati djecu da rade na sebi, istakao Fond za kvalitet i talente iz koga će ove godine ponovo biti dodijeljeno 500 nagrada učenicima i nastavnicima i dodao: „U rukama nastavnika su ipak ključni alati koji će pokrenuti djecu i dati im do znanja da su svi oni jednako vrijedni i da nema dobre i loše djece. Moramo im pomoći da motivacioni impuls nađu u sebi, nezavisno od stava drugih prema njima.

Dakle, mehanizmi motivisanja su vrlo osjetljivi i treba ih na jednak način usmjeravati na djecu koja ostvaruju optimalne rezultate, kao i na onu djecu kojoj treba dodatni podstrek. Prve podstičemo da ne uđu u samozadovoljstvo, a time i stagnaciju. A druge da rade na najboljoj verziji sebe. Moramo biti svjesni koliko naša podrška, ohrabrenje i pohvala znači djetetu, čak i onda kada izgledaju prijeko i nezainteresovano. Zapravo, tad im je ta podrška i najpotrebnija“.Šehović je poručio i da stav građana, ne samo u našoj zemlji već i u svijetu, na temu školstva, ne bi smio da se svede na stereotip da je riječ o birokratizovanom sistemu ukalupljivanja djece.

Prisutnima se obratila i Anđela Mićanović, koja je sa aspekta mlade, uspješne osobe, dala osvrt na svoj životni put: „Inspirisana raznim iskustvima, odlučila sam tada da svoje studije nastavim u inostranstvu. Drugu godinu studija sam nastavila na Američkom univerzitetu u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. U želji da naučim njemački jezik, odlučila sam da otputujem u Njemačku i studije nastavim na Univerzitetu u Hajdelbergu, koji je jedan od 50 najboljih univerziteta na svijetu, a koji mi je, u saradnji sa Evropskom unijom, ponudio stupendiju. Tamo sam provela četvrtu i petu godinu svojih studija, naučila jezik, stekla brojne prijtelje i magistarsku diplomu. I tako, sa svoje 24 godine i magistarskom diplomom, sam, razmišljajući, shvatila da sam kod kuće tokom školovanja i rada stekla ne samo kvalitetno obrazovanje, već i radno iskustvo i kontakte. Istovremeno, moj rad i zalaganje su u osnovnoj i srednjoj školi nagrađeni titulom Đaka generacije, a na fakultetu titulom najboljeg studenta društvenih nauka Univerziteta Crne Gore. To je značilo da ljudi oko mene prate, primjećuju i poštuju moj rad i zalaganje. Takođe, naša zemlja nas treba.“

Ona je mladima poručila i da moraju stalno raditi na sebi: “ Takmičite se sami sa sobom. Ukoliko želite da budete uspješni i da vam neko sjutra ponudi posao, počnite tako što ćete danas kada odete kući razmisliti i definisati svoj cilj, dobro ga proučiti i osmisliti korake kako da stignete do njega. Vrijedno radite i budite strpljivi, uporni i spremni da ustanete i imate vjere u sebe kada stvari ne budu išle onako kako ste to zamislili. I zapamtite, ukoliko želite da uspijete ne idite utabanim stazama. Idite neistraženim putevima i ostavite trag.“

Direktor biznis akademije „Vijesti“ Brano Sudar, poručio da Akademija već godinama u saradnji sa Ministarstvom radi na temama koje su interesantne mladima, kako bi se djeca usmjerila na prave vrijednosti i čula kvalitetna izlaganja oko bezbjednosti na internetu, motivisanja za postignuća u školi i van nje, izboru srednje škole i dr. „U vrijeme poljuljanih vrijednosti šaljemo u javnost poruku da kvalitet i dalje postoji i da ga nećemo prepustiti stihiji, već da ćemo, kao društvo, znati da ga sačuvamo i ponudimo najmlađima.

Prisutnima su se na panelima obratili: Direktorica JU „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić-Lalović; Načelnica u Ministarstvu prosvjete Olivera Nikolić; Učitelj u OŠ „Oktoih“ Sava Kovačević; Učenica škole „Sergije Stanić“ Ines Frljučkić; Učenica gimnazije „Slobodan Škerović“ Jana Radunović.

Expires

 
Attachments
Created at 6.12.2019 14:27  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 6.12.2019 14:27  by PORTAL\Administrator