Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > U školama obilježen Dan sigurnog interneta  

Novosti: U školama obilježen Dan sigurnog interneta

Title

U školama obilježen Dan sigurnog interneta 

Body


U određenom broju crnogorskih osnovnih i srednjih škola kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje, 11. februara 2020. godine je obilježen Dan sigurnog interneta.

Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta.

Načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete, Marina Matijević, rekla je da obilježavanje Dana sigurnog interneta prilika da se učenici informišu i edukuju o tome kako da bezbjedno koriste internet i koji su izazovi s kojima se mogu susresti u sajber prostoru, te da je danas jedan školski čas bio posvećen ovoj temi.


„Ministarstvo prosvjete je u proteklih devet godina sprovodilo aktivnosti koje su bile usmjerene na podizanje svijesti o značaju bezbjednog korišćenja tehnologije, a posebno interneta i edukaciju djece u cilju prepoznavanja rizika kojem mogu biti izloženi u sajber prostoru“, rekla je Matijević. Kako je ocijenila, blagovremena i sistematska edukacija i prevencija sprovedena od nastavnika i stručnih saradnika trebalo bi da doprinese suzbijanju negativnih pojava kojima djeca mogu biti izložena u okruženju. „Važno je da ukažemo djeci kako da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na Internetu, te na pravila kojih se moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija“.

Ona je istakla da je od ove godine, kroz novi sistem evidentiranja slučajeva nasilja u školama u informacionom sistemu obrazovnih ustanova (MEIS), otvorena rubrika koja se tiče sajber nasilja, što će omoguićiti evidentiranje upravo ovakvih slučajeva. Ona je podsjetila da je školama na raspolaganju veliki broj resursa na Školskom portalu posvećenih bezbjednosti djece na internetu. Između ostalog, na Portalu se mogu pronaći preporuke, uputstva, smjernice, istraživanja, tutorijali, TV emisije, aplikacije, kvizovi, priče, kao i linkovi za prijavu nelegalnog sadržaja ili sajber incidenta.

Expires

 
Attachments
Created at 12.2.2020 11:39  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 12.2.2020 11:40  by PORTAL\Administrator