Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Građani da budu oprezni – pojava zloupotreba korona virusa u sajber prostoru  

Novosti: Građani da budu oprezni – pojava zloupotreba korona virusa u sajber prostoru

Title

Građani da budu oprezni – pojava zloupotreba korona virusa u sajber prostoru 

Body


Direkcija za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente (CIRT) u Ministarstvu javne uprave, posredstvom međunarodne razmjene informacija došla je do informacija o slučajevima zloupotreba korona virusa u sajber prostoru širom svijeta. Iz ovog razloga, pozivamo građane na dodatni oprez prilikom boravka u sajber prostoru.

Prevare povezane sa virusom uključuju:

- telefonsku prevaru - kriminalci pozivaju žrtve pretvarajući se da su službenici bolnice, koji tvrde da se rođak žrtve razbolio od virusa i da traži plaćanje liječenja;

- fišing e-mailovi i poruke na društvenim mrežama za koje pošiljaoci tvrde da dolaze od nacionalnih ili globalnih zdravstvenih organizacija sa ciljem da navedu žrtve da daju lične podatke, podatke sa kreditnih kartica ili da otvore prilog koji sadrži malvare.

U mnogim slučajevima prevaranti lažno predstavljaju legalne kompanije koristeći slična imena, web stranice i e-mail, i obraćaju se u cilju da prevare ljude.

„Kriminalne grupe koriste strah i neizvijesnost koji je stvorio COVID-19 da bi prevarili građane koji samo žele zaštititi svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih", rekao je generalni sekretar INTERPOL-a Jurgen Stock.

"Svako ko razmišlja o kupovini medicinskog materijala putem interneta, treba da odvoji trenutak i provjeri da li zaista ima posla sa legitimnom, uglednom kompanijom, jer bi, u protivnom, vaš novac mogao biti ukraden od strane beskrupuloznih kriminalaca", zaključio je šef INTERPOL-a. Nacionalni CIRT daje preporuke, ukoliko se naši građani suoče sa ovakvim prevarama, kako bi se zaštitili:

- Ukoliko kupujete medicinski materijal putem interneta, primate e-poštu ili linkove koji nude medicinsku podršku, obratite pažnju ko je pošiljalac;

- Uvijek provjerite kompaniju/pojedinca koji nudi proizvode prije kupovine;

- Budite svjesni lažnih web stranica - kriminalci će često koristiti web adresu koja izgleda gotovo identično legitimnim, npr. 'Abc.org' umjesto 'abc.com';

- Provjerite online recenzije kompanije prije kupovine - na primjer, je li bilo prigovora od drugih kupaca koji nisu primili naručene artikle;

- Ako smatrate da ste bili žrtva prevare, odmah upozorite svoju banku kako bi se plaćanje zaustavilo;

- Pazite na neželjene e-mailove koje nude medicinsku opremu ili traže lične podatke;

- Obratite pažnju na ljekarske preglede koji se nude online.Ukoliko budete izloženi ovakvim prevarama, kontaktirajte nacionalni CIRT putem e-mail: kontakt@cirt.me.

Izvor: MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Expires

 
Attachments
Created at 17.3.2020 16:48  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 17.3.2020 16:50  by PORTAL\Administrator