Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > Obilježen Dan sigurnog interneta  

Novosti: Obilježen Dan sigurnog interneta

Title

Obilježen Dan sigurnog interneta 

Body


Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“ je i ove godine, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, obilježio je Dan sigurnog interneta.

Više od 80 učenika i učenica VI, VII i VIII razreda osnovnih škola iz cijele Crne Gore uzelo je učešće u online radionici, održanoj u utorak, 9. februara 2021. godine, preko MS Teams platforme. Učenike je pozdravila Marina Marijević, načelnica ICT odjeljenja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i istakla značaj sigurnog korišćenja interneta u vremenu u kome je većina aktivnosti i kontakata usmjerena na virtuelni svijet.

U nastavku, online radionica, koju su pripremili koordinatorka i članovi Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“, bila je osmišljena tako da se učenici upoznaju s rizičnim ponašanjima na internetu i da razmijene iskustva i mišljenja. Na samom početku, uz IT alat Mentimeter, učenici su se predstavili, te popunjavanjem ankete odgovorili na pitanje koliko vremena dnevno provode na internetu, ne računajući vrijeme potrebno za ispunjavanje školskih obaveza i zadataka. Ovo je bio uvod u diskusiju koja je uslijedila, otvarajući niz značajnih pitanja o tome koliko dugo učenici koriste internet, u koju svrhu ga najčešće koriste, postoje li kućna pravila u vezi korišćenja interneta, da li razgovaraju o tome s roditeljima…


Glavna aktivnost radionice realizovana je kroz grupni rad u sobama, u okviru kojih su volonteri s učenicima imali različite zadatke analizirajući: pravila o dijeljenju ličnih podataka, sadržaju koji posjećujemo, dijelimo ili kreiramo, pravila o komunikaciji na internetu s drugima, kao i pravila za otvaranje naloga na društvenim mrežama/platformama (Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok i YouTube). Nakon grupnog rada, predstavnici grupa su iznijeli osvrt na rezultate grupnog rada i razmijenili ih s ostalim grupama.

Na kraju, učenici su izdvojili najvažnije što su naučili i odgovarali u prostoru za poruke na pitanje što će promijeniti u svom ponašanju, tako da ubuduće budu manje u opasnosti da im se dogodi nešto loše dok su na internetu, posebno ističući da će voditi računa o tome koje će podatake objavljivati, poput škole koju pohađaju, lokacije ili brojeva telefona, da profili ne budu javni, da će voditi računa o načinu na koji komuniciraju s vršnjacima, poštućujući različitosti i tuđa osjećanja, ali i da neće prihvatati nepoznate osobe u svoj krug prijatelja na internetu.

Radionicu su vodili vršnjački edukatori/ke: Isidora Ivanović, Iva Petrović, Lorena Ujkić, David Bojanić, Dunja Sekulović, Teodora Senić, Vanja Drobnjak, Tea Raonić, Anika Vilotić i Aleksandra Sekulović, i Vanja Rakočević, pedagogica i koordinatorka Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Expires

 
Attachments
Created at 12.2.2021 8:44  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 12.2.2021 8:46  by PORTAL\Administrator