Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Novosti > POKRENUTA DIGITALNA ŠKOLA – PLATFORMA ZA UČENJE, NASTAVU I SARADNJU  

Novosti: POKRENUTA DIGITALNA ŠKOLA – PLATFORMA ZA UČENJE, NASTAVU I SARADNJU

Title

POKRENUTA DIGITALNA ŠKOLA – PLATFORMA ZA UČENJE, NASTAVU I SARADNJU 

Body


Digitalna škola - platforma za učenje, nastavu i saradnju je fenomenalan projekat koji doprinosi povećanju digitalne pismenosti i predstavlja izuzetan iskorak u korišćenju digitalnih alata u nastavi, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore prof. Zdravko Krivokapić na predstavljanju ove platforme danas u UN Eko zgradi, u Podgorici.

Digitalna škola je zasnovana na Pasošu za učenje , koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a koji se trenutno koristi u 17 zemalja širom svijeta.



„Poremećaji u obrazovanju uzrokovani pandemijom pružili su nam jedinstvenu priliku da za ovu generaciju ponovo osmislimo obrazovanje – da transformišemo način na koji djeca uče i stiču vještine kako bismo odgovorili na zahtjeve 21. vijeka“, poručila je ovom prilikom izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For.

Digitalna škola je usklađena je sa nastavom i učenjem uživo, a njen cilj je jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije COVID-a-19. Dostupna je sa pametnih telefona, tableta i računa na www.digitalnaskola.edu.me , a svi učenici, nastavnici i roditelji mogu joj pristupi sa edu.me imejl adrese. Pruža čitav niz kvalitetnih digitalnih sadržaja, uključujući 400 kurseva sa osam hiljada lekcija. Sadržaj je trenutno fokusiran na podršku ranom učenju i prva tri razreda osnovnog obrazovanja, ali ova platforma nudi i digitalne materijale za druge nivoe obrazovanja. U planu je širenje platforme tako da pokrije sve razrede do kraja srednje škole.



Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. Vesna Bratić istakla je da je dalji rad na unapređenju platforme prepoznat i u Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema.



„Konstantnim unapređenjem nastavnih sadržaja, usavršavanjem kadra koji radi u obrazovno-vaspitnim ustanovama, digitalizacijom i modernizacijom obrazovnog sistema težimo stvoriti što bolje uslove za kvalitetno obrazovanje mladih, ulažemo u mlade i njihovo znanje, jer time ulažemo u zajedničku budućnost“, poručila je Bratić

Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, podsjetila je da tokom perioda u kojem su škole bile zatvorene skoro svaka peta porodica u Crnoj Gori nije imala pristup kompjuteru povezanom na internet, kako bi djeca mogla da nastave s učenjem.

„Da bi se to riješilo, veoma je značajno da Vlada i njeni partneri kao prioritet utvrde povezivanje sve djece i mladih na internet, uključujući i one najugroženije, i da se postaraju da digitalno učenje bude dostupno svoj djeci i mladima”, poručila je Kan.

Digitalna škola predškolskoj djeci nudi obilje edukativnih interaktivnih igara, a osnovce i srednjoškolce očekuje nastava sa platforme #UčiDoma, koja je dopunjena smjernicama za samostalno učenje, vježbama, testovima i interaktivnim aktivnostima. Dostupni su i materijali za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i korisni resursi za neformalno obrazovanje koji se odnose na bezbjednost na internetu, sprečavanje nasilja, sport, zdravlje, digitalne tehnologije, itd.

Albena Spasova, voditeljka Microsoft-ovog programa za obrazovanje za Centralnu i Istočnu Evropu, kazala je da je Crne Gora primijenila ambiciozan i inovativan pristup u razvoju Digitalne škole kroz koji je proširen opseg platforme, primijenjena su nova rješenja i fokus je stavljen na potrebe učenika, čime je omogućena bolja podrška sistemu obrazovanja.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je osiguravanje prava svakog djeteta na kvalitetno obrazovanje napor cijelog društva.

,,U ovim nastojanjima podrška nastavnicima mora biti jedan od prioriteta, jer njihova uloga nikada nije bila važnija u stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za učenje i nijedna reforma ne može biti uspješna bez njihovog učešća od samog početka“, kazao je Santander.

Nastavnicima će Digitalna škola biti korisna za izradu efektnih planova rada, jačanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, unapređenje pedagogije, pristup obukama o informaciono-komunikacionim tehnologijama, itd.

,,Ovo je alat koji đacima pruža drugačije i bliži oblik učenja, a nastavnicima daje mogućnost da pohađaju dodatne obuke, koje su dostupne na platformi, u vrijeme kad im odgovara“, kazao je nastavnik Mladen Janković.

Platforma i roditeljima nudi niz korisnih sadržaja o roditeljstvu i zdravim načinima života.

,,Kada sam pristupila Digitalnoj školi osjetila sam sigurnost i pronašla konkretne smjernice koje roditeljima pomažu da se nose sa izazovima i da pomognu djeci“, kazala je Jelena Đurović, majka djevojčice Jane.

UNICEF-ova mlada reporterka Ana Lazović, inače srednjoškolka, istakla je da je trenutno na platformi ograničena količina materijala namijenjenog njenim vršnjacima, ali da im svakako preporučuje je koriste. Ona je i dala prijedlog za dalje unapređenje platforme.

„Ono što bih voljela da vidim u budućnosti jeste da platforma nudi i mogućnost da je ocjenjujemo, odnosno da mi kao korisnici možemo dati povratnu informaciju o našem korisničkom iskustvu i da možemo slati svoje materijale koje smatramo korisnim, kako bismo na taj način učestvovali u unapređenju platforme“, objasnila je Lazović.

UNICEF će nastaviti da pruža podršku Vladi Crne Gore u daljem razvoju Digitalne škole u predstojećem periodu, kao i u omogućavanju pristupa ovoj platformi svakom djetetu i adolescentu u zemlji.

Video o Digitalnoj školi dostupan je: ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 17.12.2021 13:51  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 17.12.2021 13:56  by PORTAL\Administrator