Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > GIMP - program za obradu slike  

Open source: GIMP - program za obradu slike

Title

GIMP - program za obradu slike 

Body

GIMP predstavlja jedan od najpopularnijih besplatnih programa za manipulaciju rasterskom grafikom. U suštini, ovaj program se odlikuje svojom višenamjenošću: može nam poslužiti kao program za crtanje ili kao alat za profesionalnu obradu fotografija, reformatiranje slike itd.

Funkcijama uređivanja može se pristupiti iz alatnih traka, menija i otvorenog dijaloga prozora. Tu su uključeni filteri za različite efekte, četkice, transformacije, slojevi i sl.Slobodno možemo reći da je GIMP jedan od najmoćnijih programa opšte namene za obradu slika, što mu daje za pravo da se uporedi sa Photoshop-om. Starije funkcije uključuju kanale, slojeve i maske, filtere i efekate, palete organizovane tabovima, promenjive alate za tekst, mogućnost kloniranja slojeva, napredno štampanje, i operacije sa bojama kao što su nivoi. Nova poboljšanja uključuju GEGL integraciju za 32-bitnu paletu boja, dinamičke četkice za crtanje, kao i više opcija za alatku za slobodan odabir objekata.

Aplikacija ima profesionalne alate koji bez problema mogu da stoje rame uz rame sa skupim komercijalnim programima kao šo je Photoshop. Proces instalacije GIMP-a je jednostavan, bez potrebe da posebno preuzimate i instalirate GTKS radno okruženje. Izuzetno moćan i jednostavan za rad, Gimp je idealan i za amatere i profesionalne fotografe, web dizajnere, ili za ljude koji žele da kreiraju i uređuju fotografije na profesionalnom nivou, a da pritom ne moraju da izdvoje poveliku svotu novca za neki komercijalni program poput Photoshop-a.

GIMP razvijaju grupe volontera pod okriljem projekta GNU. Nove funkcije se održavaju u javnim zasebnim granama izvornog koda i spajaju se u glavnu (ili razvojnu) granu kad je GIMP tim siguran da neće oštetiti postojeće funkcije. Ponekad to znači da može proći nekoliko mjeseci ili godina prije nego što postanu dostupni u glavnoj (stabilnoj) distibuciji.

Najnoviju verziju GIMP možete besplatno preuzeti sa oficijalnog sajta https://www.gimp.org/. Na sajtu GIMP-a možete skinuti, odnosno dodati svojoj prvobitnoj verziji programa brojne pluginove koji će obogatiti vaš rad i pružiti vam brojne opcije za obradu. Takođe, na pomenutom sajtu moguće je naći brojne tutorijale koji su podijeljeni tj. prilagođeni nivou vašeg iskustva.

Zvaničan sajt za Gimp program je https://www.gimp.org/.

Uputstvo za instalaciju možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 27.6.2016 16:12  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 28.6.2016 16:01  by PORTAL\Administrator