Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > Celestia - 3D program za astronomiju  

Open source: Celestia - 3D program za astronomiju

Title

Celestia - 3D program za astronomiju 

Body

Celestia je odličan program za nastavu geografije. On sadrži bazu podataka planeta i drugih nebeskih tijela, pa se može koristiti i na višim nivoima obrazovanja u ovim oblastima.


Šta to astronomi vide kroz svoje ogromne teleskope? Šta su astronauti vidjeli na Zemlji tokom svog boravka na Mjesecu? Kakve to snimke dobijaju svemirski teleskopi poput “Habla”? Kako izgleda čitav naš Sunčev sistem gledano sa obližnjih zvijezda? Da biste saznali odgovore na ova pitanja, danas nije potrebno čak ni da izađete iz kuće.

Sve brže i brže razvijaju se ogromni astronomski teleskopi, na Zemlji ili lansirani u orbitu oko Zemlje i oni astronomima daju podatke neophodne za istraživanja. Sa razvojem kompjuterskog softvera, profesionalni astronomi su dobili veliku pomoć u snalaženju na nebu. Ali poslednjih godina akcenat je na softveru za astronome amatere i ljude koje astronomija zanima informativno.

Takođe, većina razvijenih programa nekoliko različitih firmi prilagođena je dijelom čak i najmlađima, koji mogu na taj način lako steći predstavu o velikom svijetu oko nas. Jedan od najmanje vizuelno lijepih programa ljudima koji se ne bave profesionalno astronomijom, jeste Cartes du Ciel. Njegova osnovna namjena je iscrtavanje nebeskih karti i navigacija prividnih položaja tijela na nebeskoj sferi.

Međutim, već znatno zanimljiviji za bezazleno istraživanje svemira je Celestia koja omogućava otkrivanje svemirskog prostora oko Zemlje u sve tri dimenzije. S dva klika mišem možete skoknuti do Jupitera, njegovog trenutnog položaja, posmatrati njegovu površinu. Istom lakoćom možete virtuelno otići do neke od 100 000 zvijezdi u našoj svemirskoj okolini.

Zvaničan sajt za Celestia program je http://shatters.net/celestia/.

Uputstvo za instalaciju Celestia programa možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 15.7.2016 11:50  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 19.7.2016 15:38  by PORTAL\Administrator