Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > Aplikacija "Slovo"  

Open source: Aplikacija "Slovo"

Title

Aplikacija "Slovo" 

Body


Aplikacija „Slovo“ namijenjena je učenicima i studentima za učenje slijepog kucanja. Program nije potrebno prethodno instalirati, već se pokreće jednostavnim startovanjem fajla „Slovo [SR].exe“.


U zavisnosti od nivoa vaše vještine slijepog kucanja, možete izabrati „Učenje kucanja“ za koje postoji ugrađenih 12 lekcija (sa po 3 poglavlja) koje vode početnika kroz učenje slijepog kucanja od samog početka, „Vremensko kucanje“ pri kome se mjeri brzina kucanja ili „Igricu“. Za prve dvije opcije strelicama „gore“ i „dolje“ na lijevoj strani možete birati ponuđene kurseve i lekcije.
Preporučujemo da detaljno pročitate instrukcije za pravilno slijepo kucanje i upoznate se s pravilnim položajem za sjedenje i pozicijama šaka i prstiju na tastaturi, na šta Vas sve vrijeme podsjeća i animacija u dnu ekrana. Ovaj tekst uvek možete nanovo čitati klikom na znak pitanja (Help opcija) u donjem desnom uglu ekrana, dok se klikom na znak uzvika pojavljuje uputstvo za gimnastičke vježbe koje je preporučljivo izvoditi u pauzama dužeg kucanja na tastaturi i dugotrajnog rada za računarom uopšte.
Igrica u kojoj ćete oprobati svoju veštinu slijepog kucanja ima tri nivoa: sporo kucanje (uz pomoć), srednje i brzo kucanje, a svoje postignuće možete uporediti sa dosadašnjim najboljim rezultatima u sekciji „Najbolji rezultati“.

Nastavnici i učenici zainteresovani za korišćenje aplikacije “Slovo” (4.3 MB) mogu je preuzeti klikom na ovaj link , a uputstvo za korišćenje aplikacije se može preuzeti klikom na ovaj link.

U okviru aplikacije Slovo nastavnicima je na raspolaganju Editor, modul za kreiranje kurseva i lekcija za učenje slijepog kucanja.
Startovanjem datoteke „Editor [SR].exe“ otvara se meni koji nastavniku omogućava pravljenje novih lekcija i izmjenu onih koje već ranije napravljene. Ako nastavnik po prvi put koristi Editor, znači da nema prethodno kreirane datoteke, pa nove možete da oformi klikom na opciju „Nova datoteka“.
Moguće je, u odvojenim karticama, lekcije napraviti u ćiriličnom ili latiničnom pismu, samo u jednom ili samo u drugom, ili u oba pisma u okviru istog kursa, u skladu s potrebama nastave. Tako kreiran materijal nastavnik snima putem kartice „Sačuvaj“, gde se može tačno vidjeti koliko u kom pismu ima definisanih lekcija i poglavlja. U svakom pismu je moguće u 20 strana, odnosno sekcija, napraviti po četiri poglavlja, dakle na raspolaganju su 80 poglavlja u ćiriličnom i 80 u latiničnom pismu, a u svakom poglavlju može biti proizvoljan broj lekcija.

Nastavnici zainteresovani za korišćenje ove aplikacije “Editor za Slovo” (3.3 MB) mogu je preuzeti klikom na ovaj link.

Expires

 
Attachments
Created at 5.7.2017 11:21  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.7.2017 12:02  by PORTAL\Administrator