Skip to main content

Naslovna

Go Search
Naslovna
Novosti
Dokument centar
Inkluzivno obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
Bezbjednost djece na internetu
Besplatni alati
Školska mreža
Obrazovne institucije
Linkovi
Forum
Pretraga
Kontakt
  
Naslovna > Open source > Inkscape - grafički vektor editor program  

Open source: Inkscape - grafički vektor editor program

Title

Inkscape - grafički vektor editor program 

Body

Inkscape je open source grafički vektor editor program sa mogućnostima programa kao što su Ilustrator, Freehand, CorelDraw ili Xara X. Program koristi W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) format.Podržane SVG opcije uključuju oblike, putanje, tekst, markere, klonove, alpha blending, transformacije, gradijente, paterne i grupisanja. Inkscape takođe podržava Creative Commons meta-podatke, editovanje nodova, slojeva, složene operacije sa putanjama, bitmap tracing, text-on-path, flowed text i direktno editovanje XML-a.

Program omogućava importovanje formata kao što su JPEG, PNG, TIFF, i drugi, a sposoban je da eksportuje u PNG format, kao i u više različitih vektorskih formata.

Kako kažu tvorci ovog programa, glavni cilj prilikom kreiranja Inkscape-a im je bio da naprave moćan i praktičan alat za crtanje u potpunosti usklađen sa XML, SVG i CSS standardima. Iza razvoja programa stoji velika i dobro organizovana open source zajednica programera, koji konstatno rade na usavršavanju i nadogradnji programa.

Za one koji planiraju da koriste Inkscape kao zamjenu za CorelDRAW, sa ovim programom se može obaviti pristojan posao, ali imajte na umu da će vam trebati dosta vremena da se naviknete na korisnički interfejs koji i nije baš user-friendly.

Ali ako pogledate cijenu CorelDRAW-a, koja je prilično visoka, a sa druge stane, Inkscape je poptpuno besplatan, svakako da vam se isplati da utrošite malo vremena i naučite da radite sa ovim programom.

Zvaničan sajt za Inkscape program je https://inkscape.org/en/.

Uputstvo za instalaciju možete preuzeti ovdje.

Expires

 
Attachments
Created at 28.6.2016 12:24  by PORTAL\Administrator 
Last modified at 5.7.2016 13:15  by PORTAL\Administrator